Objekti na Valovinama predviđeni za rušenje

Romi koji žive na Valovinama uskoro će se morati odseliti jer je naselje predviđeno za rušenje (M. ANGELINI)
Romi koji žive na Valovinama uskoro će se morati odseliti jer je naselje predviđeno za rušenje (M. ANGELINI)

Iako je, nakon deložacije u Vodnjanu gdje je Grad Vodnjan sudskim postupkom stupio u posjed svoje nekretnine, romska obitelj nelegalno uselila u objekte u kampu Valovine, a uz njih to je učinila i romska obitelj s Valmada takvo rješenje moglo bi im biti tek "privremeno".

Naime, odavno su objekti na Valovinama predviđeni za rušenje, a prema neslužbenim informacijama koje smo saznali, to bi se moglo dogoditi u listopadu ili studenom. Doduše, vijest nije potvrđena, no, izgledno je da romske obitelji neće dugo ostati na ovoj lokaciji jer i Grad Pula namjerava zaštititi vlasništvo.

- Na navedenoj lokaciji nalazi se više objekata u derutnom stanju, neuvjetnih za stanovanje, za čiju obnovu, održavanje i stavljanje u funkciju ne postoji interes. Konačan cilj aktivnosti na lokaciji Valovine (Fižela 12) je uklanjanje svih objekata koji se nalaze na lokaciji.

Upoznati smo kako su ovih dana ti objekti useljeni bez valjane pravne osnove. Moramo naglasiti kako su ti objekti bez osnovne infrastrukture i nisu prikladni za život te ovim putem pozivamo ilegalno useljene pojedince da potraže drugi smještaj koji bi bio prikladniji za stanovanje.

Grad Pula će preuzeti upravljanje svojom imovinom i poduzeti sve mjere kako bi se prostor Valovina prenamijenio i osigurao njegov daljnji razvoj, za što su se stvorili uvjeti, između ostalog, i novim prostornim planom.

Navedeni objekti predviđeni su za rušenje što znači da će ih u što skorije vrijeme protupravno useljene osobe biti dužne napustiti i prepustiti Gradu na upravljanje, a Grad Pula će i u ovom slučaju voditi brigu o useljenim osobama i biti maksimalno socijalno osjetljiv po ovom pitanju.

Komunalni redari i imovinska pravna služba vrše uvid stanja na terenu, nakon čega će se odlučiti o daljnjem postupanju, komentirao nam je slučaj, i najavio daljnje korake, gradonačelnik Boris Miletić. (N. SOFTIĆ i G. ROJNIĆ; snimio D. ŠTIFANIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter