Objedinjenje sporova oko rovinjskog CIM-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stalna ispostava rijeckog Trgovackog suda u Pazinu u utorak je dobila spis predmeta Opcinskog suda u Rovinju o sporu izmedu Hrvatske akademije za znanost i umjetnost (HAZU) i Instituta "Ruder Boškovic" (IRB) o nekretninama rovinjskog Centra za istraživanje mora (CIM). HAZU je, naime, nakon što je 61 godinu korišten za istraživanje mora, zatražio 2009. od Instituta da napusti zgradu jer je u njegovom vlasništvu.

Institut je na zahtjev odgovorio tužbom Opcinskom sudu u Rovinju kojom traži pola vlasništva nad zgradom i dvorištem uz obrazloženje da je sve te godine koristio, održavao i rekonstruirao tu nekretninu staru 120 godina. HAZU je rovinjski sud proglasio nenadležnim te je Institut tužio Trgovackom sudu.

Na prvom rocištu, održanom u rujnu prošle godine, u predmet se umiješao i Grad Rovinj, koji je nakon Drugog svjetskog rata dao nekretnine Instituta tadašnjoj JAZU-u, ali ih je u stvari najviše godina koristio Institut "Ruder Boškovic". Buduci da su o istom predmetu vodena dva slicna postupka, sudac Damir Rabar odlucio je zatražiti spis od rovinjskog Opcinskog suda, a koji je dobio u utorak 21. veljace. Nakon njegovog razmatranja donijet ce odluku kako ce se spor kasnije odvijati.

Možemo pretpostaviti, dakle, da se tužba IRB-a protiv HAZU-a s rovinjskog suda i proces koji je pokrenula Akademija objedine.

Sud je donio odluku da se Gradu omoguci ukljucivanje. U Gradu smatraju da ne smije doci do iseljenja CIM-a, pri kojem djeluje i Studij mora Sveucilišta Jurja Dobrile. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter