Objedinjene Milottijeve pjesme za najmlađe

Ivana   Paula Gortan-Carlin, Sabina Vidulin, Mirjana Grakalić i Laura Mjeda Čuperjani (Neven LAZAREVIĆ)
Ivana Paula Gortan-Carlin, Sabina Vidulin, Mirjana Grakalić i Laura Mjeda Čuperjani (Neven LAZAREVIĆ)

Milottijevi dani održani su jučer na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurje Dobrile u Puli. U organizaciji Sveučilišta, Muzičke akademije u Puli, Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, Grada Pule te Mjesnog odbora Gregovica i Katedre Čakavskog sabora za glazbu Novigrad predstavljena je zbirka "Dječje pjesme Nella Milottija", čije su urednice izv. prof. mr. art Mirjana Grakalić i doc. dr. sc. Ivana Paula Gortan-Carlin. Zbirku su predstavile recenzentica doc. dr. Sabina Vidulin i autorice, a sudjelovao je i vokalni ansambl Muzičke akademije u Puli pod ravnanjem Sofije Cingula. 

Nakon pozdravnih riječi dekanice Fakulteta za odgojne u obrazovne znanosti Mirjane Radetić Paić, Laure Mjeda Čuperjani u ime Muzičke akademije te predsjednice Mjesnog odbora Gregovica Katerine Vrh, o knjizi su govorile autorice i recenzentica Sabina Vidulin. 

Ova vrijedna knjiga sadrži dva dijela, prvi čini ciklus dječjih pjesama prema tekstu Daniela Načinovića i u talijanskom prijevodu Giacoma Scottija, a potom su tu dvoglasne i troglasne pjesme a cappella. U prvome su dijelu pjesme iz "Sunce ima dva barkuna" iz 1987., djelo koje su realizirali pjesnik Daniel Načinović i skladatelj Nello Milotti. 

Za adaptaciju talijanskog teksta pobrinula se maestra Orietta Richter Šverko, koja je imala iznimno veliku ulogu u realizaciji ove knjige a za notografiju mag. mus. Marina Dadić i univ. bacc. Petar Matošević. Crteži u knjizi djelo su polaznika Dječjeg vrtića Snoopy uz mentoricu Mirjanu Kalčić prema odabiru doc. mag. art Aleksandre Rotar. 

Svi nazočni su naglasili da je riječ o vrlo važnom djelu, napokon su objedinjene sve pjesme za djecu Nella Milottija, a knjiga je predstavljena upravo na dan Milottijeva rođendana. Na kraju knjige nalazi se "Marš istarske brigade".

Na projektu realizacije knjige radilo se duže, no sudeći po riječima predstavljača, čekanje i trud su se isplatili. 

Istaknuta je i velika uloga Anite Flego Sponza, tajnice nekoliko mjesnih odbora u realizaciji toga projekta, a predstavljanje je bilo upotpunjeno izvođenjem pjesama iz ove netom objavljene knjige.  

Za naredne Milottijeve dane u pripremi je Zbirka zborskih pjesama Nella Milottija. (V. BEGIĆ)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter