Objedinjena sudenja Sanaderu za Hypo i Inu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivšem premijeru Ivi Sanaderu u istom ce se postupku, osim za ratno profiterstvo u aferi Hypo, u cetvrtak poceti suditi i za uzimanje 10 milijuna eura mita da bi madarskoj naftnoj kompaniji MOL prepustio upravljacka prava u Ini, doznaje se u utorak na zagrebackom Županijskom sudu.

Odluku o spajanju dva sudenja Sanaderu poslije podne je donijelo izvanraspravno vijece Županijskog suda, na prijedlog USKOK-a koji je objedinjavanje postupaka zatražio zbog ekonomicnosti.

Sanaderova obrana ranije je najavila da se spajanju postupaka nece protiviti, isticuci da su ta dva postupka od pocetka trebala biti vodena kao jedan.

Na sudu se doznaje da ce se objedinjeni postupak pred sudskim vijecem suca Ivana Turudica nastaviti prema unaprijed odredenom terminu, 10. studenoga.

Sudenje ce tada iz formalnih razloga poceti iznova citanjem USKOK-ove optužnice u kojoj ce sumnje za primanje mita od celnika MOL-a biti navedene kao druga tocka optužnog akta. Kao prva tocka ostat ce optužba za ratno profiterstvo, odnosno primanje 3,6 milijuna kuna provizije od austrijske Hypo banke koja je u vrijeme rata Hrvatskoj odobrila kredit.

Bivši premijer tada ce ponovno biti pozvan da se ocituje o krivnji koju je ranije odbacivao u svemu za što ga se tereti. Prvu je optužnicu prošlog tjedna odbacio kao konstrukciju koja mu se želi prišiti nakon 20 godina služenja Hrvatskoj.

U potvrdenoj optužnici u slucaju Ina-MOL USKOK tvrdi da je Sanader za 10 milijuna eura, osim prepuštanja upravljackih prava u Ini madarskom strateškom partneru, trebao dogovoriti i izdvajanje plinskog poslovanja iz Ine, to jest onog dijela koji stvara gubitke, a koji bi preuzela Hrvatska.

Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomocnom, državi vrati 10 milijuna eura.


Podijeli: Facebook Twiter