Objedinjavanjem vodovoda do nižih računa za građane

Fan Yun
Fan Yun

Komunalna poduzeća iz Istarske županije ponovno su se našla pod povećalom Državne revizije. U paketu revizorskih izvješća poslanih ovih dana Hrvatskom saboru, nalaze se revizije poslovanja istarskih gradskih komunalnih poduzeća koja se bave uslugama odvodnje, odvoza otpada te vodoopskrbe, čije je poslovanje i prije bilo pod kontrolom tog državnog tijela. U opširnim revizorskim izvješćima navedene su preporuke koje su komunalna poduzeća trebala izvršiti na osnovi prethodnih revizorskih nalaza.

Državna revizija obavila je provjeru provedbe danih preporuka za posebnu reviziju ekonomske opravdanosti razlika u cijeni javne odvodnje na području Istarske županije. Revizijom su bila obuhvaćena trgovačka društva koja pružaju usluge javne odvodnje na području županije - 6. maj iz Umaga, Usluga iz Poreča, Komunalni servis iz Rovinja, Pula Herculanea, Albaneža iz Pomera, Usluga iz Pazina, Park iz Buzeta i labinski Vodovod.

Pri prethodnoj reviziji ocijenjeno je da cijene usluga javne odvodnje nisu dovoljno ekonomski opravdane, te da su utvrđene nepravilnosti i propusti koji se odnose na određivanje cijena javne odvodnje. Navodi se da isporučitelji usluga nisu u potpunosti poštivali odredbe Uredbe o najnižoj osnovnoj cijeni vodnih usluga, odnosno da su one - preskupe.

Pozitivni učinci

Gradska poduzeća u Istarskoj županiji prihvatila su, prema novom izvješću Državne revizije, neke od preporuka koje su pridonijele smanjenju razlika u cijeni odvodnje u županiji. Od 78 izdanih preporuka, prihvaćeno ih je 48, dok 24 nije prihvaćeno. Od neprihvaćenih preporuka Državne revizije, osam ih se odnosi na objedinjavanje sustava javne odvodnje što nije provedeno, jer nema provedbenih akta kojim bi se ono definiralo.

Pozitivni učinci postignuti su kod svih gradskih poduzeća u vezi prikupljanja bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije, te u odnosu na podatke o korisnicima usluga. Revizija navodi da su poboljšani rezultati poslovanja spomenutih poduzeća povećanjem broja korisnika njihovih usluga, a ne povećanjem cijena za građane.

Državna revizija dostavila je Hrvatskom saboru i izviješće o reviziji ekonomske opravdanosti razlika u cijeni javne vodoopskrbe - opskrbe pitkom vodom - na području Istarske županije. Tim problemom revizori se bave već duže vrijeme, od 2012. godine, te nadziru poslovanje tri trgovačka društva koja se time bave. Riječ je o Istarskom vodovodu iz Buzeta, Vodovodu Pula i Vodovodu Labin. U prvom nadzoru ustanovljeno je da cijene usluga vodoopskrbe nisu dovoljno ekonomski opravdane, te su utvrđene nepravilnosti i propusti koji se odnose na imovinu, prihode, način utvrđivanja osnovne cijene vodnih usluga, zahvaćenu i isporučenu vodu te gubitke vode, rashode te odnos cijene vodnih usluga za domaćinstvo u odnosu na gospodarstvo.

Novo revizorsko izviješće pokazuje da su navedene tvrtke prihvatile dio preporuka, ali ocjenjuje da "da nije postignut zadovoljavajući napredak, jer je od 23 dane preporuke, sedam provedeno, a 16 nije provedeno".

Najvažnija primjedba

Najvažnija primjedba odnosi se na objedinjavanje usluga vodoopskrbe, jer Državna revizija smatra da bi se sva tri županijska vodovoda trebala spojiti u jednu tvrtku. Pozitivnim učincima smatraju se mjere za smanjivanje gubitaka vode, kao i pribavljanje sredstava iz EU fondova. (D. GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter