Objedinjavanje MIH-a i AZRRI-ja?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U fokusu zanimanja županijskih vijecnika sinoc su se našli ovogodišnji programi rada i financijski planovi MIH-a iz Poreca i Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) iz Pazina. Tedi Chiavalon (IDS-HNS) koji je i predsjednik NO MIH-a je iznova govorio o objedinjavanju MIH-a i AZRRI-ja koji se bave slicnim poslovima. "To je vrlo jednostavan proces koji se u nekoliko minuta može riješiti kod javnog bilježnika", kaže Chiavalon i istice da studija o njihovu objedinjavanju postoji vec nekoliko godina.

Chiavalon je ocitao bukvicu županijskom procelniku za poljoprivredu Milanu Antolovicu koji je ukazao da u proracunu nisu planirana sredstva za troškove objedinjavanja, te da je studija sacinjena prije sedam godina, a  koja nikada nije stavljena na dnevni red Skupštine, koštala 200-ak tisuca kuna. "Jedno je deklarativna inicijativa, a drugo je odluka Skupštine društva", kaže Antolovic, po kojem bi Skupština trebala donijeti zakljucak o tome.

Objedinjavanje te dvije tvrtke smatraju racionalnim i u opoziciji za što su se založili Alen Rosanda (Ladonja), Evelina Biasol Brkljacic (HSU-HSLS) i Marino Roce (HDZ-HSS) po kojem "strši dobit MIH-a koji je osnovan da bi pomogao poljoprivrednicima". Chiavalon je objasnio da se dobit ne ostvaruje od sadnog materijala koji poljoprivrednici ostvaruju pod povoljnim uvjetima vec od prodaje ukrasnog bilja van Istre.

Antolovic je istaknuo da je AZRRI kandidirao 15 projekata za europske fondove pa bi, ako se svi odobre, mogao dobiti preko dva milijuna eura. Inace, AZRRI vecinu prihoda ostvaruje na tržištu, a 900 tisuca kuna planirano je dobiti iz županijskog proracuna za projekt zaštite istarskog goveda.


Podijeli: Facebook Twiter