Objavom imena MUP policajce izlaže opasnosti

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Imena policijskih službenika već se mjesecima objavljuju na internet stranici Ministarstva unutarnjih poslova RH. Pomnijim praćenjem internih oglasa za radna mjesta u domaćem policijskom sustavu malo pažljiviji kroničar mogao je tako upoznati barem polovinu kadrova, a sada i doznati njihova potencijalna buduća radna mjesta.

Nakon niza internih oglasa za rukovodeća radna mjesta u Ravnateljstvu policije, policijskim upravama i postajama, prije nekoliko dana osvanuo je i oglas za premještaj. Nakon što su kandidati prošli testiranje iz engleskog jezika javno im je na web-stranici objavljen poziv za usmeni dio testiranja.

Kao i u svim slučajevima do sada imenom i prezimenom navedeni su svi oni koji kandidiraju za određeno radno mjestu u policijskom sustavu - od policijskog službenika - operatera u Službi za međunarodnu policijsku suradnju i kriminalističko-obavještajnih analitičara u Službi za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta do policijskih službenika u Službi za osiguranje i zaštitu diplomatskih misija i konzularnih ureda.

Budući da se niti jedan aktivni policajac nije usudio detaljnije govoriti o činjenici da mu se ime i prezime bez osobnog znanja i odobrenja našlo na javnom popisu za komentar smo zamolili njihovog umirovljenog kolegu, dugogodišnjeg inspektora koji je radio na vrlo osjetljivim policijskim poslovima.

- Smatram da se čak ni imena policijskih rukovoditelja ne bi trebala javno objavljivati, niti bi se oni trebali pojavljivati pred kamerama. Pa neće zauvijek ostati na tim čelnim funkcijama, a kada njihovo ime, prezime i lik postanu općepoznati neke policijske poslove jednostavno više ne mogu odrađivati, upozorava inspektor koji nije želio biti imenovan, prema čijem mišljenju javno objavljivanje imena policajaca može dovesti do sasvim konkretnih sigurnosnih ugroza, kao i izložiti policijske službenike korupciji ili čak ucjeni i iznudi. 

Slično misle i u Sindikatu policije Hrvatske iz kojeg upozoravaju da se imena policijskih službenika ne bi trebala objavljivati iz sigurnosnih razloga. (A. RAIĆ-KNEŽEVIĆ/NL)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter