Objavljeni prvi rezultati državne mature

Ilustracija (Arhiva GI/M. MIJOŠEK)
Ilustracija (Arhiva GI/M. MIJOŠEK)

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja danas je u 14 sati objavio rezultate državne mature koju su maturanti polagali u ljetnom ispitnom roku, a donesene su i odluke kojim se priznaju dodatni bodovi za sporna pitanja. Time je maturantima koji su polagali višu razinu ispita iz hrvatskog jezika priznat i netočan odgovor na jedno od najontroverznijih pitanja ovogodišnje mature "Tko je Šepavi?", a koje je i među stručnjacima hrvatske književnosti izazvao brojne polemike.

Mnogi su učenici odgovorili da je to konj jer se u odlomku djela Miroslava Krleže "Povratak Filipa Latinovicza" spominjale riječi otkasao i potkovan, pa su u NCVVO-u ocijenili da su riječi bile previše sugestivne čime su učenike navele na netočan odgovor. Točan je, prema ispitivačima, bio odgovor - čovjek. No, mnogi su krležijanci smatrali da u testu nije niti ponuđen točan odgovor, jer je to zapravo vrag. Kako bilo, svim će maturantima biti priznat jedan bod što god da su odgovorili.

Pristupnici su se žalili i na kvalitetu slušnost dijela ispita iz engleskog jezika, a priznat im je jedan bod jer je uočena greška u tisku ispita više razine. Također zbog greške u ispitnom materijalu, priznaje se bod za test iz kemije jer se u jednom zadatku pojavljuju dva točna odgovora pa će maturanti koji su izabrali ovaj predmet kao izborni moći odahnuti.

Ukupno su ove godine ocijenjena 140.203 pisana ispita, a ovaj je posao u prostorijama NCVVO-a obavljalo 946 nastavnika srednjih škola.

Iako točni podaci o prolaznosti neće biti objavljeni prije nego što rezultati postanu konačni 16. srpnja, prema odgovoru koji nam je stigao iz NCVVO-a ispada da su ovogodišnji maturanti bili uspješniji od prošlogodišnjih. Naime, pragovi prolaznosti koji se utvrđuju ovisno o riješenosti testova nisu nigdje snižavani, a negdje su i viši.

Nakon što svaki maturant putem lozinke na svojoj mrežnoj stranici vidi svoje rezultate iz tri obavezna ispita iz državne mature - hrvatskog jezika, matematike i stranog jezika - te izbornih predmeta ako ih je polagao, ima rok od 48 sati da podnese prigovore. Žalbeni rok trajat će do 14 sati u četvrtak, 11. srpnja. Pristupnici koji su ove godine završili četvrti razred srednje škole prigovore dostavljaju u svojoj školi. Svi ostali prigovor unose direktno u sustav, na poveznici Moji prigovori.

Gimnazijalcima je položena matura uvjet za završetak srednjoškolskog obrazovanja, a za sve se srednjoškolce rezultati ovih ispita vrednuju za upis na visoka učilišta. Dan nakon što rezultati državne mature postanu konačni, u podne 17. srpnja će se stvoriti i rang-liste za upise na fakultete.

Do tada će putem lozinke, budući brucoši na web-stranici www.postani-student.hr pratiti ogledne rang-liste koje će se mijenjati zbog unosa rezultata državne mature, rješavanja prigovora, dodatnih provjera znanja, vještina i sposobnosti koje traže pojedini fakultet, a također i zbog novih prijava i brisanja studijskih programa te promjena prioriteta. Postavljeni redoslijed prioriteta studija vrlo je važan, jer kad se objave konačne rang-liste, maturant će se nalaziti samo na listi onog studija koji je najviši na njegovoj listi prioriteta, na kojoj ostvaruje pravo upisa.

Upisi zatim počinju 18. srpnja ovisno o rasporedu pojedinih fakulteta.  (M. JERIN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter