Objavljeni prvi izvođači Seasplash festivala

Abassi Hi Power - projekt Neila Percha, osnivača Zion Traina
Abassi Hi Power - projekt Neila Percha, osnivača Zion Traina

Četrnaesto izdanje Seasplash festivala, koje će se od 21. do 24. srpnja održati na štinjanskoj tvrđavi Punta Christo, bit će posvećeno sound system kulturi, a u četiri dana predstavit će se dominantna većina domaćih sound systema, kao i poneki gostujući iz inozemstva. Radi se o kulturi proistekloj na Jamajci, koja se putem doseljenika prvo implementirala i popularizirala 90-ih na području Velike Britanije. Sound system je skupina DJ-eva, inženjera zvuka i MC-eva koji sviraju reggae ili srodnu glazbu, a u pratnji ozvučenja (sound systema), u pravilu ručne izrade.

Organizatori Seasplasha jučer su objavili imena prvih izvođača koji će se - u žanrovskom rasponu od reggaea, duba i dubstepa do hip hop, world musica i raznovrsne elektronske glazbe - predstaviti na sedam pozornica.

Nagrađivani redatelj dokumentaraca i spotova

Don Letts je istaknuti britanski glazbenik, DJ i radijski voditelj, legenda koja je u 70-im bila prva poveznica između rastućih scena punka i reggaea. Uz to je i nagrađivani redatelj dokumentaraca i video spotova, koji desetljećima spaja glazbu i film, ali isto tako i istinski zagovaratelj jamajčanske kulture. Njegov bogati filmski opus broji 400 video spotova za eklektičan izbor umjetnika poput Boba Marleya, The Pogues, Black Uhuru, Georgea Clintona, The Pretenders, Elvisa Costella… Među prvim video spotovima bio mu je spot za pjesmu "London Calling", nakon čega je snimio sve spotove za The Clash, kao i video za poznatu pjesmu The Poguesa "Summer in Siam".

Svoj prvi dokumentarac "The Punk Rock Movie" u kojem se pojavljuju The Sex Pistols i The Clash snima 1977. godine. Nakon toga je snimio na desetke dokumentaraca i igranih filmova, a za film "The Clash: Westway to the World" je 2003. osvojio prestižnu nagradu Grammy. Njegov posljednji filmski uradak je 45-minutni dokumentarac "Something New" za novi album Paula McCartneya.

Pod njegovim utjecajem The Clash uvoze dub i reggae u svoj zvuk, a Johnny Rotten nakon Sex Pistolsa pokreće bend Public Image Ltd.

- Jedini bijelci koji su u to vrijeme plesali na Jah Shaku bili su Sex Pistols i The Clash, moji prijatelji, izjavio je Don. Vlastitu glazbenu karijeru pokreće sredinom 80-ih kada s Mick Jonesom, bivšim članom The Clasha osniva Big Audio Dynamite (B.A.D.). Osim ovog benda, Don Letts svira u bendovima Screaming Target, Basement Five, a kao DJ neprestano putuje i nastupa na velikim festivalima, a nedavno je zagrijavao publiku na koncertima Arcade Fire. Od 2009. vodi emisiju Culture Clash Radio na jednoj od najpoznatijih radio stanica u Velikoj Britaniji - BBC 6 - na kojoj su mu kolege Giles Peterson, Jarvis Cocker, Iggy Pop…

Najteži dub i reggae zvukovi britanskih ulica

Abassi Hi Power je projekt Neila Percha, osnivača Zion Traina s kojim njeguje tradiciju jamajčanskih izdanja objavljujući ih kao 7" i 10" vinile na Deep Root labelu, podetiketi izdavačke kuće Universal Egg. Nastupio je i na 12. Seasplashu, a ove godine donosi svoj sound system od 16 kW, kojeg je posebno za njega izgradio Jah Tubby.

Dub Invaders pokrenuli su 2009. članovi francuskog live-dub sastava High Tone kako bi oživjeli izvorni duh kulture koja ih je oblikovala te ih inspirirala od njihovog početka. Iza sebe imaju dva albuma i odlične suradnje (El Fata, Zeb Mc Queen, Solo Banton, Echo Ranks), a tijekom ove  godine najavljena su čak četiri EP-a.

Dubateers je studio, sound system i izdavačka kuća s bazom u istočnom Londonu, osnovan 2004. godine, iz koje dolaze najteži dub i reggae zvukovi britanskih ulica, čvrsto utemeljeni u undergroundu i rastafarijanskim vrijednostima. Okupljeni su oko selektora i producenta Nick Dubateersa, a na Seasplash festival dolaze u kombinaciji s poznatim i priznatim londonskim MC-jem Brother Cultureom, suradnika poznatih imena kao što su The Prodigy, Mungo's HiFi, Adrian Sherwood, Hammerbass i drugi.

Od sound systema, dosad su za 14. izdanje Seasplasha potvrđeni Abassi, Warrior Charge, Digitron, Botza, Bass Matters, Seasplash, Munchies, Saso Mange i Barabadub Sound System. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter