Objavljene nominacije za izbor najsportaša Istre

Prošlogodišnji laureati (Arhiva/M. ANGELINI)
Prošlogodišnji laureati (Arhiva/M. ANGELINI)

Priredba Dan istarskog sporta, tijekom koje će se proglasiti najbolji istarski sportaši u 2012. godini, održat će se 16. siječnja u pulskom Domu branitelja, s početkom u 18 sati. Obznanjeno je to na konferenciji za novinare tijekom koje je Savez sportova Istarske županije predstavio nominirane sportaše, ukupno njih 76 podijeljenih u 11 kategorija.

- Ostali smo pri našoj uobičajenoj praksi i nismo mijenjali broj kategorija, a i nominacije se rade kao i prijašnjih godina, da strukovni savezi te gradske i općinske sportske zajednice dostave nama prijedloge sportaša za koje misle da bi mogli ući u konkurenciju, a nakon toga IO SSIŽ-a ustanovi nominacije s kojima izlazimo u javnost, rekao je tajnik Saveza Dario Koraca, koji je odmah pojasnio zašto u službenoj konkurenciji nema zlatnih olimpijaca Damira Burića i Giovannija Cernogorza.

- Po našem pravilniku može biti izabran samo sportaš koji je član kluba s područja Istarske županije. S obzirom da to kod njih dvojice nije slučaj, oni jednostavno ne mogu biti izabrani iako su to zaslužili te smo im stoga odlučili dati posebna priznanja.

Osim Cernogorza i Burića, posebna priznanja tijekom jubilarnog 20. izdanja ove nagrade dobit će Košarkaški savez Istarske županije, Košarkaški klub Ghia Staff i Grad Pazin, dok su najuspješnija školska sportska društva, po prijedlogu Školskog sportskog saveza Istarske županije, ŠSD Mladost iz umaške OŠ Marija i Lina te ŠSD Mate Balota iz istoimene porečke srednje škole. Dodijelit će se i tri nagrade za životno djelo koje će pripasti Eziu Gobbu, Dinu Makovcu i Egidiu Matoševiću, a tu je odluku donio posebni ocjenjivački sud SSIŽ-a koji broji pet članova, dok je prijedloge mogao dati bilo tko. To je ono što se u ovom trenutku zna, dok će dobitnike ostalih nagrada iznjedriti glasački žiri.

Ove godine ima pet nominacija za najuspješniju sportašicu, 11 za žensku nadu, deset za sportaša, devet za mušku nadu, sedam za ekipe, šest za ekipe u mlađim uzrastima, devet za momčadi, pet za momčadi u mlađim uzrastima, sedam za trenera, tri za sportašicu s invaliditetom i četiri za sportaša s invaliditetom.

- Što se tiče samog glasanja, postoji glasački žiri kojeg čini devet članova IO SSIŽ-a, 30 predstavnika strukovnih saveza u Istri i 11 predstavnika Saveza sportova odnosno Zajednica gradova i općina u Istri. Svaki član žirija izabrat će troje najboljih u svakoj kategoriji i njima će dodijeliti pet, tri, odnosno jedan bod i onda će te glasove zbrojiti NO SSIŽ-a, istaknuo je Koraca, ukazavši na problem koji muči istarski sport. - Ugasila su se dva trofejna kluba, Trio Buzet i Loborika, lanjska dobitnica ove nagrade Sara Vilić otišla je u Zagreb, prva do nje Valery Švigir u Rijeku, dva najbolja atletičara također u Rijeku, dok je Marijana Liović, svjetska prvakinja, bila na korak od odlaska i pitanje je koliko će još ostati. Da ne nabrajamo dalje, sve su to razlozi zbog kojih je konkurencija dosta loša i to je stvarna slika istarskog sporta trenutno, da sve ono što valja odlazi iz Istre. (I. CEROVAC)


Podijeli: Facebook Twiter