Objavljene nominacije, Solaru Kiklop za životno djelo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Milivoj Solar, jedan od najistaknutijih hrvatskih proučavatelja književnosti, dobitnik je ovogodišnje nagrade Kiklop za životno djelo, koja će mu se dodijeliti u prosincu na Sajmu knjige u Istri.

Svoju iznimnu poziciju Solar je potvrđivao vrhunskim analizama pojedinačnih djela i preglednim raspravama, kada je često bio prvi u analizi postmoderne, trivijalne, lake književnosti, odnosa mita i romana, rekao je Bruno Kragić, predsjednik Upravnog odbora pulskog sajma.

"Autor je dvadesetak knjiga, simbol studija komparativne književnosti u Zagrebu i ikona proučavanja književnosti kod nas, pa nismo nimalo dvojili o dodjeli tog priznanja", istaknuo je Kragić na konferenciji za novinare na Interliberu, na kojoj su objavljene i nominacije za ovogodišnje Kiklope.

"Nagrada ove godine slavi deset godina, nismo se nadali da ćemo doći do tog broja, a dosad je bilo turbulentno i živahno, bilo je policijskih ispitivanja, sudskih ročišta, Kiklop je bio uzdizan i bacan u blato, no ostao je jedna od najprestižnijih književnih nagrada u Hrvatskoj", rekla je direktorica sajma Magdalena Vodopija.

Nominirani za Kiklopa izabrani su nakon prvog kruga glasovanja između skoro 200 prijava pedeset nakladnika, što je najveći broj dosad. U drugi krug glasovanja, koji će se održati od 18. do 25. studenog, ušla su 34 kandidata u 11 kategorija.

Za prozno djelo godine nominirani su "Belladonna" Daše Drndić, "Božanska dječica: roman za odrasle koji bi željeli ostati mladi" Tatjane Gromača, "Črna mati zemla" Kristiana Novaka i "Nahrani me" Romana Simića Bodrožića.

Među nominiranim debitantima su Antonio Barišić za knjigu "Srest ćemo se opet", Iva Ušćumlić Gretić za "Duhove" i Željka Živković za "Esekerski capriccio", a za titulu pjesničke zbirke godine natjecat će se Krešimir Bagić ("Plaši li te moja boja"), Arsen Dedić ("Kapi za oči") i Marko Pogačar ("Crna pokrajina").

Troje je nominiranih i u kategoriji za knjigu eseja godine: Zoran Ferić - "Apsurd je zarazna bolest", Irena Lukšić - "Gradovi, sela, dvorci: (vodič za literarne putnike)", Julijana Matanović - "[email protected]: (pogovori II)").

Nominirane publicističke i znanstveno-popularne knjige su "Trenuci katarze: prijelomni događaji XX. stoljeća" Tvrtka Jakovine, "Uvod u hrvatsku kratku priču" Helene Sablić Tomić i "Proust u Veneciji, Matoš u Mlecima" Milane Vuković Runjić.

Za znanstvenu knjigu godine nominirani su Krešimir Bagić za "Rječnik stilskih figura", Sonja Bašić za djelo "Veliki anglo-američki pripovjedači našeg doba" i Ljubo Stipišić Delmata za "Anima Delmatica".

Titula slikovnice godine mogla bi pripasti Ivani Guljašević za "Čovječuljak Snovuljak", Sanji Pilić i Katarini Halužan za "Mašu i ljeto" ili Piki Vončina za "Emilijinu vrlo neobičnu pustolovinu", a "knjiga godine za djecu i mladež" odabrat će se između "Mjesečevih sjena: o vješticama i pričama noćnih sati sjeverozapadnog dijela Medvednice i samoborskog kraja" Zdenka Bašića, "Igrokaza za djecu" Mire Gavrana i knjige "Vidimo se na fejsu" Sanje Pilić.

Od inozemnih autora za Kiklopa su nominirani Umberto Eco ("Konstruiranje neprijatelja i drugi prigodni tekstovi"), Alice Munro ("Previše sreće") i Goran Vojnović ("Jugoslavija, moja domovina").

U kategoriji prijevoda nominirani su Xenia Detoni za "Paralelne pripovijesti" Petera Nadasa, Giga Gračan za "Kuću svile" Anthonyja Horowitza i Truda Stamać za "Vrijeme srca: dopisivanje, uz pisma što su ih razmijenili Paul Celan i Max Frisch te Ingeborg Bachmann i Gisele Celan-Lestrange" Ingeborg Bachmann i Paula Celana.

Za urednike godine nominirani su Gordana Farkaš Sfeci (Oceanmore), Irena Lukšić (Hrvatsko filološko društvo i Disput) i Kristijan Vujičić (Naklada Ljevak).

Sajam u Puli ove će se godine, s gotovo 200 sudionika, održati od 5. do 15. prosinca na devet lokacija, a ubuduće će se razmatrati promjene u pravilima za nominacije. Ove je godine ukinuta kategorija leksikografskog djela godine, a nagrada za publicističku knjigu je proširena. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter