Objavljen pa uklonjen registar branitelja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Policija je zapocela kriminalisticku istragu kojom ce se utvrditi jesu li na anonimnoj internetskoj stranici doista objavljeni podaci iz registra hrvatskih branitelja, cime bi bilo pocinjeno kazneno djelo odavanja službene tajne, doznaje se veceras od glasnogovornika ravnateljstva policije Krunoslava Borovca.

"Na temelju informacije da su objavljeni podaci iz registra branitelja policija je zapocela kriminalisticko istraživanje kojim ce se utvrditi odgovaraju li objavljeni podatci onima koji nose oznaku tajnosti", rekao je Borovec. 

"Ako su doista objavljeni podaci iz registra, istragom ce se morati utvrditi tko je to ucinio, buduci da je rijec je o kaznenom djelu odavanja službene tajne", istice Borovec.

Podsjetimo, na web stranici Registarbranitelja.com u utorak je objavljen registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

"Pritisak javnosti na objavu registra je velik, raste vec duže vremena i ušli smo u bezizlaznu situaciju u kojoj jedna strana odbija, a druga traži objavu registra. Priroda informacije je da bude slobodna i to se sada dogodilo.

Na svim zainteresiranim stranama je da sada iz dostupnih podataka naprave najbolje što mogu. Na svima nama je da se prema ovom registru postavimo odgovorno i da se što prije pocnemo baviti našom buducnošcu umjesto da se bavimo dogadajima koji su bili i ostali iza na", navodi se na stranici na kojoj je registar objavljen uz napomenu da su na ovaj nacin željeli "skinuti teret s Vlade".

Iz Vlade je zasad stigla tek poruka kako oni s objavom registra nemaju veze, ali o njegovoj autenticnosti nisu se ocitovali. Je li registar autentican ne može potvrditi niti Ministarstvo branitelja, dok je iz Ureda Ive Josipovica stigla poruka da je poznato da se predsjednik zalaže za objavu registra, ali želi da to bude obavljeno u skladu sa zakonom.

Iz teksta koji je postavljen na stranicu može se zakljuciti da su registar "provalili" hakeri. Autori se, naime, hvale da je racunalna sigurnost Ministarstva branitelja sramotno niska.

Registar branitelja na internetu je objavljen oko 19 sati, a vec oko pola sata kasnije stranici više nije bilo moguce pristupiti.


Podijeli: Facebook Twiter