Objavljen jedini roman Charlieja Chaplina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Engleski glumac Charlie Chaplin bio je slavni komičar, zvijezda nijemog filma, redatelj, scenarist i glazbenik, no malo je poznato da je napisao i jedan roman, čije je prvo tiskano izdanje predstavljeno jučer u Britanskom filmskom institutu u Londonu, piše britanski The Telegraph.

Riječ je o gotovo nepoznatom jedinom Chaplinovom romanu "Footlights", napisanom 1948., a prema kojemu je kasnije snimljen njegov film "Svjetla pozornice" (1952.) u kojemu klaun na zalasku karijere spašava balerinu od samoubojstva.

Roman je objavljen u izdanju talijanskog instituta za restauraciju filmova Cineteca di Bologna, koji radi na istraživanju građe pronađene u Chaplinovim arhivima.

U romanu je vidljiv Chaplinov "živahan, specifičan" stil pisanja. Radnja je smještena u London i glazbene dvorane njegovih ranih profesionalnih godina, čarobno razdoblje u kojemu se oslobodio neimaštine svojeg djetinjstva, u kojima su mu se postupno razotkrili njegovi jedinstveni zabavljački talenti.

"No, njegovo pripovijedanje istodobno otkriva bolnu neizvjesnost neobrazovanog, nekultiviranog dječaka gurnutog u svijet uspjeha", a klaunovi izrazi očaja zbog gubitka poštovanja i divljenja javnosti vjerojatno su odraz Chaplinovih vlastitih osjećaja kako mu je jenjala popularnost, dodaje institut.

Knjiga je opremljena ranije neobjavljenim dokumentima i fotografijama iz Chaplinovih arhiva, kao i slikama kazališnog svijeta njegove mladosti kao i prizorima iz autorove privatne zbirke. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter