Objavljen deseti, "arheološki" broj Tabule

Željko Miletić, Klara Buršić-Matijašić i Robert Matijašić na predstavljanju časopisa (M. ĆURIĆ)
Željko Miletić, Klara Buršić-Matijašić i Robert Matijašić na predstavljanju časopisa (M. ĆURIĆ)

U kratko vrijeme na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli predstavljena su čak dva broja časopisa Tabula, Odjela za humanističke znanosti: nedavno broj 9, posvećen prof. emeritusu Ivanu Zoričiću, te danas broj 10, posvećen u cijelosti arheologiji, odnosno znanstvenom projektu ovog sveučilišta koji financira Ministarstvo znanosti, pod nazivom "Naseljenost i gospodarstvo Istre od kraja prapovijesti do Bizanta", a koji vodi dr. Robert Matijašić, ujedno i rektor sveučilišta.

U velikoj dvorani "Tone Peruško" časopis su predstavili jedan od recenzenata, profesor sa zadarskog sveučilišta Željko Miletić, glavna urednica Klara Buršić-Matijašić te Robert Matijašić.

Miletić posebno ističe i hvali cjelovitost ovakve teme, samu znanstvenu narav Tabule, a to ilustrira i dojam koji daje uvodni tekst, znanstveni rad Buršić-Matijašić "Neki aspekti naselja i nastambi u Istri u prapovijesti", svojevrsna sinteza koja nedostaje u našoj znanstvenoj literaturi, a koja je izvor mnogih saznanja i putokaza za nova istraživanja.

O neolitičkoj keramičkoj figurici iz Pupićine pećine piše Mateja Hulina, a recenzent u toj temi i samom nalazu vidi izuzetno važan fragment, rijedak na ovom dijelu Jadrana, gdje postoji svega desetak sličnih nalaza. Prof. Miletić je ukazao i na rad Davora Bulića "Rimska centurijacija Istre". I naslovnicu časopisa upotpunjuje slika današnjih ostataka te centurijacije, koja je još vidljiva na relaciji Šikići - Škatari. Centurijacija je pravilna podjela agera, da se lakše isparcelizira zemljište i tako uvede u katastar.

Važnost pulske i porečke centurijacije je u tome što spadaju među prve u svijetu i danas su zahvalan izvor za spoznaje o tome kako se u rimsko doba raspolagalo imovinom. Na neki način, na to se nastavlja i Matijašićev rad "Još jedan primjer fosiliziranog antičkog krajolika u Istri: Rt Kamenjak - Premantura - Pula", što je na neki način oživljeno otkriće arheologa Branka Baćića, uz pomoć Googleovih snimaka: udubine na rtu, veličine 170x170, bile su nasipane zemljom i u njima su se sadile masline te se tako od škrtog kamenog okruženja dobivala plodna oaza.

O nalazištima na Bujštini piše Zoran Čučković, a Marina Zgrablić o naseljima, crkvama i biskupima u Istri između kasne antike i ranoga srednjeg vijeka, na primjeru Pulske biskupije.

Za Miletića, kao i za uredništvo, posebno je važan dodatak časopisu cjelina Ocjene i prikazi, a ovdje je uvršteno čak pet prikaza s raznih područja i tema: Jane Škrgulja, Katarine Gerometta, Anamarije Kurilić, Sare Močinić i Petre Nikšić. (M. ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter