Objavljen album jazz školaraca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Album "Sky over Grožnjan" u izdanju Croatia Recordsa, koji donosi deset skladbi, podnaslovljen je "The Future of Croatian Jazz", a rijec je o izdanju koje su grožnjanski školarci snimili u svega nekoliko sati u B. P. Clubu te je dio dosnimavan u studiju mentora gitare, Ante Gele.

Da je rijec o buducnosti hrvatskog jazza, ponajbolje ce posvjedociti i mladost pojedinih glazbenika koji se predstavljaju u ovom izdanju. Valja istaknuti ucenike Boška Petrovica: vibrafoniste Vida Jamnika, Šimuna Matišica i Matica Crešnika, koji imaju od 13 do 16 godina, no svojim svirackim umijecem mogu parirati daleko starijim i iskusnijim kolegama.

Više od desetljeca Grožnjan svakog ljeta postaje edukativna meka za mlade glazbenike koji tamo u sklopu Ljetne jazz škole Hrvatske glazbene mladeži dva tjedna uce o jazzu, sviraju s eminentnim glazbenicima, koji su ujedno i njihovi mentori, te obogacuju znanje o ovom glazbenom žanru u svakom aspektu.

Svake se godine istovremeno s Ljetnom jazz školom održava i festival Jazz is Back! pod ravnanjem eminentnog hrvatskog jazzista Boška Petrovica, koji je u festival unio edukativnu komponentu. Mladi jazzisti danju uce skladbe, a navecer imaju priliku to znanje i pokazati pred publikom, na pozornici Balwan Cityja, gdje nastupaju kao predgrupe zvijezdama veceri.

Zvuk, snimanje, mastering i postprodukciju su odradili Ante Gelo, Juraj Havidic i Goran Martinec, producenti su Boško Petrovic i Ante Gelo, dok je fotografije koje su u knjižici CD-a snimio te tekst napisao Davor Hrvoj, uz predgovor Boška Petrovica. Dizajn albuma je odradio studio Bacharach & Krištofic.

Album predstavlja red jazza, red bluesa i dašak klasike, te je vrlo pitko glazbeno štivo za sve ljubitelje spomenutih žanrova. Najveca vrijednost albuma jest ona dokumentaristicka jer bilježi rezultat godina truda mentora uloženih u polaznike Ljetne jazz škole HGM-a.


Podijeli: Facebook Twiter