Objava loša samo za braniteljske švercere

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stvarne branitelje nece pogoditi objava registra branitelja, ustvrdio je na konferenciji za novinare u srijedu saborski zastupnik IDS-a i jedan od istarskih politicara cije je ime na tom popisu Damir Kajin.

On smatra da je objava registra loša jedino za, kako ih on naziva, braniteljske švercere, odnosno one koji nisu bili stvarni branitelji. Istaknuo je, medutim, da je registar trebala vec ranije objaviti Vlada. Upozorio je da je broj branitelja od 1995. naovamo rastao svake godine za deset tisuca novih sudionika Domovinskog rata, a broj invalida za dvije tisuce.

"Sve to govori da je sustav iskorištavan, zloupotrebljavan i da je u velikoj mjeri služio za biracke i izborne potrebe HDZ-a. Pritom nikoga nije bilo briga, barem ne one vladajuce, što je Hrvatska za te potrebe godišnje izdvajala ogromna sredstva iz državnog proracuna", kazao je Kajin.

Po njemu je u interesu svih branitelja da se registar objavi jer ce im on omoguciti zadržavanje dosadašnjih prava. U protivnom ce se, prognozira Kajin, cijeli sustav urušiti.

Pita se i zašto bi objava tih podataka nekoga uopce pogadala te zašto je to službena tajna kad "austrijske banke, preko kojih se izdaju braniteljski udjeli, znaju tocan popis registra". Istaknuo je i da je objava nužna i zbog toga da se razdvoje oni koji su djelovali u borbenom sektoru od onih u neborbenom.

Kajin se osvrnuo i na Zakon o turistickom zemljištu za koji predvida da ce biti usvojen do ovogodišnje turisticke sezone, ali se, zbog nedonošenja uredbi, vjerojatno nece primjenjivati, odnosno "nitko i dalje nece placati ništa".

Pita se zašto bi veliki sustavi bili povlašteni u korištenju turistickog i poljoprivrednog zemljišta, dok mali poslovni subjekti moraju placati sve zakupe.

"Vjerujem da ce se sporovi u Vrsaru, Medulinu i Dugoj Uvali riješiti dogovorom, ali nikako na štetu lokalne samouprave. Ono što je za osudu je prijetnja i ucjena radnim mjestima, ma od koga ona dolazila", kazao je, ocito aludirajuci na sukob Maistre i Opcine Vrsar. (B. ŽIŽOVIC)

Hrvatska se nema što ispricavati za zlocine NDH

Hrvatska nije slijednica NDH i nema se što ispricavati za zlocine te kvinslinške, nenarodne i zlocinacke tvorevine, komentirao je Kajin zahtjev bivšeg veleposlanika Kanade u Jugoslaviji Jamesa Bisetta da se Hrvatska prije ulaska u EU treba ispricati za zlocine NDH.

"Hrvatska se za zlocine te marionetske države ispricala onda kada je za to bilo vrijeme, odnosno borbom partizana protiv tog nenarodnog režima", zakljucio je.


Podijeli: Facebook Twiter