Obiteljsko nasilje u porastu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Batine sam dobivala svakodnevno. O poniženju ne mogu ni govoriti. Trpjela sam zbog djece. Postalo je sve gore, batine su bile sve teže. Gotovo me ubio. Odlucila sam reci stop. Pobjegla sam. U Sigurnu kucu Istra gdje su mi pomogli.

Puno sam radila na samopouzdanju. Krenula sam u novi život. Teško mi je, ali sam covjek. Živim život bez nasilja. Nasilje nema opravdanja."

Prica je to jedne od zlostavljanih žena koja se nakon sedam godina zlostavljanja odlucila za bolji život i u tome uspjela. Nažalost, mnoge slicne price zlostavljanih žena nemaju sretan kraj. Štoviše, pokušaj bijega je zadnje što su ucinile. U posljednjih deset godina u Hrvatskoj su nasilnici ubili 133 žene. U Istri 11.



- U prvih šest mjeseci ove godine policija je zbog obiteljskog nasilja intervenirala 448 puta, dok je tijekom cijele prošle zabilježena 731 intervencija. To dokazuje zabrinjavajucu cinjenicu da je nasilje u porastu, istaknula je Branka Žužic iz Sigurne kuce Istra.

Zabrinjava i podatak da je tijekom policijskih intervencija zbog nasilja u obitelji pronadeno pet komada oružja, od cega je jedan posjedovan ilegalno.

U spomen na žene žrtve, ali i sve one koje trpe obiteljsko nasilje, u cetvrtak je Sigurna kuca Istra obilježila Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama da bi senzibilizirala javnost i ukazala na to da je nasilje nad ženama veliki problem koji iz godine u godinu eskalira.



Program je poceo na Forumu gdje se okupilo mnoštvo gradana, vecinom pulskih srednjoškolaca i predstavnika institucija koje se posredno ili neposredno bave obitelji.

Uz transparente, žviždaljke, bubnjeve te sa 133 crna balona povorka je krenula prema Portarati gdje je Forum mladih iz INK-a izveo vrlo upecatljiv performans na temu obiteljskog nasilja.

Lica prekrivenih bijelim maskama i u crnoj odjeci, mladi su zorno, bez price, ukazali na problem nasilja. Mimohod je potom nastavljen prema tržnici gdje su nakon minute šutnje u zrak puštena 133 crna balona.

- Performans je izazvao veliku pozornost onih koji su ga vidjeli, što je dobro. Važno je senzibilizirati javnost i skrenuti pažnju na ovaj problem, rekla je Žužic.

Predsjednica Sigurne kuce Istra Jadranka Cernjul je takoder zadovoljna mimohodom i performansom, no kazala je da su senzibilitet i svijest o važnosti borbe protiv nasilja nad ženama više pokazali turisti koji su se ondje zatekli nego Puljani. Nada se da ce se to promijeniti.


Podijeli: Facebook Twiter