Obiteljsko nasilje je rak rana društva

Sud često procesuira nasilne osobe koje bi zapravo trebalo obrađivati zdravstvo, jer se radi o bolesnicima (Vojko BAŠIĆ/CROPIX)
Sud često procesuira nasilne osobe koje bi zapravo trebalo obrađivati zdravstvo, jer se radi o bolesnicima (Vojko BAŠIĆ/CROPIX)

Povodom dana borbe protiv nasilja nad ženama u Poreču je u četvrtak održan okrugli stol pod nazivom "Psihosocijalni tretman počinitelja nasilja u obitelji". Stol je održan u prostorijama porečkog Zdravog grada, a sudjelovali su djelatnici istarske policije, liječnici, djelatnici centara za socijalnu skrb i brojni drugi.

Okrugli stol su organizirali PU istarska i Županijski tim za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama za Istarsku županiju, u partnerstvu sa Zdravim gradom iz Poreča i Gradom Porečom. Raspravu su vodile, defektologinja Ingrid Šandorov, Tihana Mikuličić iz Grada Poreča, Nataša Basanić Ćuš iz Zdravog grada, Dragica Grujić, sutkinja i voditeljica Županijskog tima, Dunja Stepčić, socijalna radnica i Anica Idžaković, voditeljica odjela maloljetničke delinkvencije PU istarske.

Kad žrtva promijeni mišljenje

Defektologinja Šandorov je predstavila rad sa žrtvama i počiniteljima nasilja. Najvažniji uvjet da bi u grupu mogao ući neki počinitelj i liječiti se, je priznanje o počinjenju nasilja, što mnogi nisu sposobni učiniti, iako su, prekršajno ili kazneno, pravomoćno osuđeni. Cilj njihovog rada je pored ostalog zaustavljanje nasilnog ponašanja te uspostavljanje samokontrole kod počinitelja i promjene stava. Objasnila je da su žrtve nasilja prilikom prijavljivanja nedjela vrlo širokih očekivanja. Naime, u prvom trenutku žrtva zahtjeva da se počinitelja strpa u zatvor i da se cijeli slučaj promptno riješi. No, dešava se da upravo te žrtve nakon nekoliko sati u potpunosti mijenjaju mišljenje pritom prenoseći obećanja nasilnika, da će biti dobar i da će sve biti u redu.

Istraživanje stavova mladih osoba pokazalo je da čak 45 posto njih misli da muškarac ima pravo udariti djevojku. Njih 41 posto misli da ima pravo udariti ako sazna da je nevjerna i 44 posto njih ako sumnja da je nevjerna. Ako ne vodi brigu o dečku ima je pravo udariti, misli njih 45 posto ispitanika.

Idžaković iz istarske policije smatra da je problem nasilja u obitelji rak rana našeg društva jer prema podacima nema nekih odmaka. Naime, broj prekršaja i kaznenih djela je linearan s manjim oscilacijama. Žrtve nasilja su uglavnom žene.

Procesuiraju bolesne

Mikuličić smatra da je Dragica Grujić, sutkinja Prekršajnog suda zaslužna za mjere i aktivnosti Grada Poreča u prevenciji nasilja u obitelji. Grujić je objasnila rad Županijskog tima koji ima zadatak pratiti rad na terenu. Objasnila je da ih u sastavu tima ima iz raznih sustava koji se bave prevencijom nasilja, od djelatnika socijalne skrbi, policije, pravosuđa, obrazovanja i zdravstva. No, naglasila je da često procesuiraju osobe koje bi zapravo trebalo obrađivati zdravstvo, jer se radi o bolesnim osobama.

Instalacijom na trgu protiv nasilja nad ženama

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u petak s početkom u 10 sati na Trgu slobode Centar za građanske inicijative Poreč će posebnom instalacijom u prostoru ukazati na učestalost i brutalnost nasilja.

Trg slobode će prekriti sivim i crnim plohama, simbolima žrtava nasilja i time poslati poruku o važnosti borbe za zaustavljanje nasilja protiv žena. Iz Centra podsjećaju da će svaka treća žena tijekom svog života biti žrtvom nekog oblika nasilja. U Hrvatskoj od 2010. godine svakoga mjeseca jednu ženu ubije njen (bivši) partner, a nasilje se ne smanjuje. Štoviše, broj kaznenih djela s elementima nasilja među bliskim osobama iz godine u godinu je u velikom porastu. Veliki broj pojava nasilničkog ponašanja ostaje neprijavljen, a jedan od razloga je nepovjerenje žena u rad institucija, koje su često uzrok dvostruke viktimizacije žrtve. (M. SARDELIN, T. K.)


Podijeli: Facebook Twiter