Obiteljsko nasilje: 52 intervencije na dan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Policija je lani godini izašla na intervencije zbog obiteljskog nasilja cak 18.951 put, odnosno policajci diljem Hrvatske imali su dnevno cak 52 intervencije zbog obiteljskog nasilja. To su podaci MUP-a predoceni u Vladinom izvješcu o provedbi strategije zaštite od nasilja u obitelji za 2009. godinu.

Iz MUP-ovih podataka proizlazi da je u tih gotovo 19 tisuca intervencija policija prekršajno prijavila nasilnike u 16.496 slucajeva. Kriminalistickim obradama, pak, kojima su utvrdena kaznena djela nasilnickog ponašanja u obitelji, prijavljene su 482 osobe. Žrtve te 482 kazneno prijavljene osobe je cak 1.485 clanova njihovih obitelji.

Prema podacima Ministarstva pravosuda, lani je kaznu zbog kaznenih djela protiv braka, obitelji i mladeži služilo cak 295 osoba, od cega je, na dan 31. prosinca prošle godine, u zatvorima bilo ukupno 115 zatvorenika. Osim takvih, uvijek zabrinjavajucih podataka, u Vladinom izvješcu kriju se i neke ohrabrujuce informacije.

Primjerice, MUP je lani opremio 49 prostorija u svim policijskim upravama diljem Hrvatske priborom i namještajem prikladnim za djecu i maloljetne osobe, kako bi se smanjila sekundarna viktimizacija djece-žrtava obiteljskog nasilja prilikom obavijesnih razgovora.

Pored vec legendarnog skloništa Autonomne ženske kuce Zagreb, Ministarstvo zdravstva lani je potpisalo ugovore s udrugom B.a.B.e. i Caritasom biskupije Šibenik za tajna skloništa žrtava obiteljskog nasilja, s kapacitetom od deset, odnosno devet korisnika i cijenom smještaja od 3.200 kuna po žrtvi mjesecno. Financijski se podupire i tajno sklonište Ženske grupe Karlovac "Korak".

Što se tice kapaciteta u javnim skloništima i savjetovalištima, država je povecala kapacitete za 19 mjesta, odnosno na ukupno 134, u devet najvecih gradova u Hrvatskoj. Za zbrinjavanje žrtava u domovima za djecu i odrasle, pak, lani su izdvojena 3,3 milijuna kuna.

Poseban program za žrtve nasilja u obitelji postoji i u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, medutim buduci da su takvi podaci povjerljivi, te o samoj žrtvi ovisi hoce li se otkriti, na Zavodu su prošle godine kao žrtve nasilja u obitelji bile registrirane samo 22 osobe. Od te 22 žrtve obiteljskog nasilja, 11 je zaposleno.


Podijeli: Facebook Twiter