Obiteljski zakon stručnjaci ocijenili neprovedivim

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prijedlog obiteljskog zakona danas su na okruglom stolu u Hrvatskom saboru pravni stručnjaci, odvjetnici, predstavnici udruga i saborski zastupnici ocijenili preobilnim, konfuznim, nerazumljivim, da je pun fantastičnih ideja, ali se ne zna kako ih provesti.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić je obrazlažući prijedlog istaknula je da je Obiteljski zakon velik i ozbiljan zakon koji uređuje specifično i osjetljivo područje - obitelji u kojemu nije lako donositi odluke, te da je promjena dosadašnjeg zakona bila nužnost jer imamo sve veći broj djece koja su u psiho-socijalnom tretmanu u ustanovama zbog traumatiziranja tijekom razvoda braka u kojima sustav, niti pravosuđa, niti socijalne skrbi nema više mehanizama da zaustavi manipulaciju, da zaštiti dijete.

Rekla je da smo velikodušno potpisivali brojne konvencije a dobar dio toga nismo proveli i zbog toga plaćamo danas cijenu. "Od kada smo postali punopravna članica EU postoje sudovi koji vrlo promptno reagiraju i koji nas kažnjavaju a hrvatski građani to jako dobro plaćaju iz svojih džepova.

Istaknula je da zakon uvodi nove mehanizme u sustav koji mogu zaustaviti manipulaciju roditelja i spriječiti da nam se djeca traumatiziraju tijekom razvoda braka, te daje mehanizme koji bi mogli u jednom dijelu rasteretiti i pravosuđe jer bi uz postupak medijacije jedan dio ljudi mogao dogovoriti da ne moraju dugotrajno biti dio pravosudnog sustava. "Ulaganje u uvođenje pravnog zastupnika za djecu je dobar ulog, jer u sudskom sporu štiti prava i djeteta ali i osoba kojima se oduzima poslovna sposobnost", poručila je.

Na primjedbe da je zakon prevelik, Opačić je rekla da zakoni koji se pišu za kriminalce, za ubojice imaju puno više članaka.

Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Nansi Tireli istaknula je kako je zakon lijepa ideja ali da zakoni trebaju biti građanima razumljivi i primjenjivi te da ga treba doraditi. Stjepan Adanić iz Odbora za obitelj, mlade i sport istaknuo je kako nisu usuglašeni temeljni razlozi zbog kojih bi trebalo ići u postupak donošenja novog zakona. "Nacrt zakona ima pogrešaka, pravnih nelogičnosti, nepoznavanja značenja i dosega pojedinih obiteljskopravnih instituta i njihovog međuodnosa. Njegovo donošenje u ovom obliku izazvat će više štete nego koristi. Institut medijacije površno je obrađen i zahtjevao bi poseban propis, a nije se iskoristila ni prilika za poboljšanje nekih instituta, kao primjerice temeljita reforma skrbništva", istaknuo je.

Predstojnica Katedre za obiteljsko pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta Dubravka Hrabar rekla je da je zakon konfuzan i preobilan, te da je mišljenja da nije trebalo donositi novi zakon, trebalo je napraviti "kozmetičke promjene, da se ne ide u revolucionarne promjene jer revolucija jede svoju djecu". Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e. ocijenila je da imamo relativno dobre zakone ali katastrofalnu primjenu. Željka Markić iz inicijative "U ime obitelji" rekla je kako je zakon kompliciran i težak te da postoji veliki nedostatak mehanizama za očuvanje braka. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter