Obiteljski vrt: Rasadnik dobrih emocija

Podijelite s djecom obaveze u vrtu
Podijelite s djecom obaveze u vrtu

Istina, proljeće je pravo vrijeme za to. Sada je ipak malo prevruće. Ali za dobar, lijep i učinkovit, pa neka bude i mali, obiteljski vrt nikada nije kasno. Jer, nije važno koliko će biti koristan, a sigurno će biti ako se u njemu predano i s ljubavlju radi, vrt u kojem će zajedno raditi roditelji i djeca, bake i djedovi s unučadi, bit će rasadnik dobrih emocija. Za roditelje i noniće odlična rekreacija, prilika za druženje s djecom, a za djecu prava mala škola života (od sjemena do ploda) te prigoda za stvaranje osjećaja odgovornosti. I korisno, dakle, i zabavno za čitavu obitelj.

Naravno da nije potrebno obrađivati veliki vrt. Imenujte obiteljskim vrtom jedan njegov dio u kojem ćete odrediti mjesto za dječju igru, za odmor i zajednička druženja, mini vrt s osnovnim biljem za domaćinstvo te dodatno još mali začinski vrt te cvjetnjak.

No, prvo, nemojte zaboraviti na vaše obiteljsko stablo. Ne ono rodoslovno, već stvarno. Na portalima možete pročitati različite savjete, no, zanimljivo je posaditi mladicu stabla pa je njegovati i pratiti kako raste. Od posjeta nekom vrtnom centru gdje ćete sadnicu stabla kupiti, uopće nije bitno kojeg, važno je da raste, pa do pripreme rupe za sadnju i daljnje brige, radite to zajednički - neka to bude vaša "zajednička stvar". I, nemojte se zaboraviti slikati, naravno, uz stablo, bit će zanimljivo pratiti kako rastu drvo i djeca.

Topli dani, naravno ne ovi trenutno prevrući i sparni, prilika su da se veći dio kućnih obveza odrađuje na terasi, dvorištu, vrtu. Zato treba predvidjeti mjesto za stol, najbolje okrugli, s montažnom nadstrešnicom ili suncobranom, gdje će se okupljati obitelj. Od doručka do večere, od kavica i čaja do gala večeri s prijateljima. Uvečer bi moglo biti još uzbudljivije ako vrt opremite solarnim svjetiljkama ili lampionima.

Naravno da treba predvidjeti i kutak za dječju igru. Nakon "napornog" rada u vrtu imaju pravo na odmor. Montirajte im šator ili postavite drvenu kućicu (za hrabrije i na stablu), možete ih kupiti u većim centrima, ima i manjih plastičnih bazena pa ih napunite vodom, djeca će vam biti zahvalna, a vi ćete ih imati pod kontrolom. Oni koji imaju više prostora, mogu razmisliti i o zoo-vrtu. Ne mora to biti neki veliki, ali s nekoliko domaćih životinja prava stvar za klince,

Da se ne biste samo igrali i zabavljali, tu je mini vrt. Najprije priprema terena, zatim sijanje i sadnja, pa čišćenje i gnojenje, i na kraju ono najslađe - ubiranje plodova. Radite to zajedno, kopajte, miješajte, zalijevajte, plijevite, podijelite dužnosti. Govorite, objašnjavajte, podučavajte, zadovoljstvo je zagarantirano. (V. MEDVEDEC)


Podijeli: Facebook Twiter