Obiteljski nasilnik ubio policajca, drugog ranio

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obiteljski nasilnik Stjepan Cerovšek (61) ubio je nožem kninskog policajca Antu Gabrića (48), a njegovog kolegu Joška Velića teško je ozlijedio zadavši mu više ubodnih rana i porezotina po rukama.

Nezapamćena tragedija dogodila se sinoć oko 20 sati kada su dvojica policajaca iz kninske postaje po dojavi poslana na intervenciju zbog obiteljskog nasilja u Kijevu, no kada su došli u njegovu kuću Stjepan Cerovšek je iznenada na policajce potegnuo nož.

Gabrića je ubo u srce te je nesretni policajac preminuo na putu za bolnicu, a nakon što je Velića teško ozlijedio dao se u bijeg. Velić je uspio pozvati pojačanje te je policija ubojicu ubrzo opkolila i uhitila. Navodno je Velić za ubojicom uspio i zapucati, a pritom ga nije ozlijedio.

Stjepan Cerovšek je otprije poznat policiji zbog kaznenih djela nasilničkog ponašanja i obiteljskog nasilja. Došao je iz Zagorja, a oženjen je Kijevljankom s kojom ima troje djece.

Načelnik Policijske uprave šibensko-kninske Ivica Kostanić šokiran ubojstvom policajca kazao je da ovakve tragedije nisu imali u mirnodopskim vremenima.

- Policajac je stradao tijekom obavljanja svoje službene dužnosti, prilikom intervencije po dojavi o obiteljskom nasilju. Mi u policiji smo kao jedna velika obitelj. Ovo nas je potreslo. Velika je ovo tragedija i veliki gubitak za policiju. Tim veća tragedija jer se radi o uzornom i dobrom policajcu koji je iza sebe ostavio majku, ženu i troje djece, rekao je načelnik Kostanić te je dodao da je drugi policajac teže ozlijeđen, hospitaliziran i izvan životne opasnosti i da se nada njegovom brzom oporavku.

Na mjestu događaja županijski državni odvjetnik je uz sudjelovanje policijskih službenika obavio očevid te je, navodi Kostanić, u tijeku daljnje postupanje.

- Počinitelj je uhićen zbog kaznenih djela teškog ubojstva i teškog ubojstva u pokušaju i nalazi se na kriminalističkom istraživanju. Sve okolnosti ovog događaja još uvijek se istražuju, kazao je načelnik Ivica Kostanić te je dodao da će nakon završetka kriminalističkog istraživanja ubojica biti priveden istražnom sucu u Šibeniku.

Supruga ubojice koji je pred njom i djecom nasrnuo na policajce jučer je ostala u njihovoj obiteljskoj kući te je kroz suze samo kazala da je u šoku i da ne može razgovarati.

Stanovnici Kijeva i Knina šokirani su ubojstvom i ranjavanjem policajaca, a Grad Knin je zbog tragedije odgodio za nedjelju planiranu proslavu povodom ulaska Hrvatske u EU. (Z. DELJANIN/NL)

Sindikat policije traži promjene propisa

U povodu ubojstva i ranjavanja policajaca koji su jučer u Kijevu intervenirali u slučaju obiteljskog nasilja, Sindikat policije Hrvatske zahtijeva hitnu izmjenu propisa o policijskom postupanju, uvođenje doživotnog zatvora za ubojstvo policajca te upozoravaju da policajaca nema dovoljno, da nisu dovoljno obučeni niti adekvatno opremljeni.

Sindikat traži odgovornost zbog toga što su na intervenciju obiteljskog nasilja poslani granični policajci.

"Još jednom postavljamo pitanje: koliko je ranjenih i mrtvih policajaca potrebno da bi se nešto konačno pokrenulo nabolje?", kaže se u današnjem priopćenju Sindikata policije.

"Zahtijevamo da se u najkraćem roku zaposle stotine policijskih vježbenika koji su na čekanju, ispune obećanja o opremanju svih policijskih službenika sprejevima s nadražujućim sredstvima te da se sve policijske patrole opreme elektrošokerima i električnim 'teaserima'", ističu u sindikatu.

Najavljuju da će se u okviru europskih udruženja policijskih sindikata boriti se za to "da i Europa shvati da su se okolnosti promijenile te da ideali koji su vodili k zabrani smrtne kazne više ne vrijede" te navode da su u SAD-u to shvatili i da je "vrijeme da mi to shvatimo".

Policijski propisi koji reguliraju uporabu sredstava prisile manjkavi su i treba ih mijenjati, navode u Sindikatu policije i ističu da ih mijenjati trebaju stručne osobe s iskustvom u takvim poslovima.

Policajci su nedostatno osposobljeni za stresne i pogibeljne situacije, upozoravaju u sindikatu, pa tako obična intervencija smirivanja nasilnika u kući može završiti smrću i ranjavanjem policajaca. Netko je procijenio da je dva puta na godinu dvadesetak ispaljenih metaka sasvim dovoljan trening za takve situacije, pa je stradavanje policajaca logična posljedica, navodi se u priopćenju sindikata. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter