Obiteljski doktori ce lijeciti ozljede na radu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bolovanje zbog ozljede na radu i profesionalne bolesti od 1. sijecnja odredivat ce izabrani lijecnik primarne zdravstvene zaštite, a ne medicine rada.

Nakon pet godina postojanja dokida se posebni Fond za zaštitu zdravlja na radu i prikljucuje HZZO-u. Lijecenje profesionalnih bolesti i ozljeda vraca se obiteljskim lijecnicima, nakon što su dvije godine dio poslova obavljali specijalisti medicine rada. Za pacijente postupak bi trebao biti jednostavniji, bez suvišne šetnje od medicine rada do opce prakse.

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) je odmah nakon uspostave Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje zaštite zdravlja na radu (HZZOZZR) bila upozorila na porast troškova i rascijepljenost nadležnosti pri takvoj zdravstvenoj zaštiti. Logicno je bilo da se nadležnost vrati obiteljskom lijecniku jer je jedini koji ima potrebno znanje te jedini koji u cijelosti poznaje svog pacijenta sa svih aspekata, pa tako i radnih odnosa, smatra dr. Leonardo Bressan, tajnik KoHOM-a.

Ono što izaziva oprez kod obiteljskih lijecnika je mogucnost da se promjena svede na uštedu sredstava koja su prije isplacivana ordinacijama medicine rada, a na štetu obiteljskih lijecnika. Zato u KoHOM-u smatraju razboritim placanje novih obveza prema istom kljucu - cijena puta usluga.

Kako doznajemo u HZZO-u, prijava o ozljedi na radu i profesionalnoj bolesti provodit ce se na tiskanicama koje su propisane opcim aktima HZZO-a. Podnosit ce je poslodavac za svog radnika na isti nacin i na istim lokacijama gdje su bile podrucne službe Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje zaštite zdravlja na radu kao i do 31. prosinca 2010. godine.

Zdravstvenu zaštitu u slucaju priznate ozljede na radu i profesionalne bolesti osiguranici ce ostvarivati kod svojih lijecnika te kod ugovornih isporucitelja ortopedskih i drugih pomagala.

Lijecnici medicine rada provodit ce samo specificnu zdravstvenu zaštitu radnika iz obveznog zdravstvenog osiguranja. Rijec je o pracenju uvjeta rada, preventivnim pregledima, pregledima prilikom primanja na posao i slicnim.


Podijeli: Facebook Twiter