Obiteljski centar seli u Ulicu Sergijevaca

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Od početka ove godine, zakonskim odredbama, Obiteljski centar Istarske županije preuzeo je pod svoje skute pulski Centar za socijalnu skrb, zajedno sa svim radnicima, poslovima, programima, novčanim sredstvima, opremom i arhivom. Upravo od danas Obiteljski centar bit će na novoj adresi i to u prostoru Centra za socijalnu skrb, na trećem katu zgrade u Ulici Sergijevaca 2.

Primarni program, Obiteljsko savjetovalište, bit će i dalje jedna od osnovnih djelatnost Obiteljskog centra pri Centru za socijalnu skrb, a stručni tim će biti dostupan pa se korisnicima preporučavaju, kao i do sada, najave putem telefonskog broja 391-425.

Programi prepoznati od Unicefa

Obiteljski centar i Centar za socijalnu skrb i do sada su usko surađivali i međusobno si upućivali korisnike, tako da se zapravo radi o nastavku aktivnosti. Tako će se i dalje osmišljavati programi za potencijalne posvojitelje, te više zastupati rad s udomiteljima. Osmišljavat će se i neki drugi programi, koji su više usmjereni na drugu razinu prevencije, selektivnu, namijenjenu onima koji su rizični i imaju određenih poteškoća.

Sve radionice i usluge koje su se u centru pružale bile su besplatne, a kroz različite grupne programe godišnje je bilo uključeno oko 250 korisnika, od kojih najviše upravo roditelja. Lepezu programa za roditelje prepoznao je i Međunarodni fond za djecu "Unicef" putem istraživanja o sustavima podrške djeci u različitim zajednicama. Dosad je rad Centra bio više univerzalno usmjeren prema općoj populaciji, a i dalje će se raditi s roditeljima, u većoj mjeri s onima koji o svojoj djeci brinu u otežanim okolnostima i složenijim prilikama.

Od 1. rujna u sklopu djelatnosti centra, a uz edukaciju posvojitelja, uvest će se i obiteljska medijacija vezano uz pitanja skrbi o djeci u postupcima razvoda braka.

Za trudnice sigurni programi

- Unatoč određenim arhitektonskim zaprekama, sve što bude moguće nastojat ćemo i dalje organizirati, a vjerujemo da ćemo održati većinu programa. Iako prostor često inspirira na određene aktivnosti, valja istaknuti da za osmišljavanje i realizaciju nekih programa nije isključivo bitna lokacija, poput primjerice "Kvartovskog đira" koji provodimo u partnerstvu sa školama i mjesnim odborima, pa se koriste i drugi resursi, odnosno prostori. Tako ćemo sigurno za trudnice pronaći neke druge načine provođenja programa, dok primjerice program Baby fitness koji se i inače održava u prostoru Centra za rehabilitaciju Veruda ponovno kreće na jesen, kaže ranija ravnateljica a sada stručna suradnica Ines Puhar. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter