Obiteljski centar postaje podružnica

Ines Puhar, bivša ravnateljica Obiteljskog centra Istarske županije (B. PETROVIĆ)
Ines Puhar, bivša ravnateljica Obiteljskog centra Istarske županije (B. PETROVIĆ)

Stupanjem na snagu novog Zakona o socijalnoj skrbi prestao je rad Obiteljskih centara kao samostalnih ustanova za preventivno-savjetodavni rad i podršku obiteljima. Njih su, prema novom zakonu od 1. siječnja 2014. godine, preuzeli centri za socijalnu skrb.

Tako je Obiteljski centar Istarske županije preuzeo Centar za socijalnu skrb Pula i to, kako se navodi, preuzeti su svi "poslovi, radnici, novčana sredstva, oprema, arhiva, dokumentacija i sredstva za rad".

Kako će se to odraziti na brojne korisnike koje Obiteljski centar ima, koji će se od programa nastaviti, a koji ne upitali smo donedavnu ravnateljicu OC-a Ines Puhar. Kako nam je rekla puno informacija o tome kako će nadalje teći njihov rad još uvijek nemaju.

- Ovogodišnje programe smo već prijavili i za velik su dio već osigurana sredstva. Za sada moram reći da smo uspjeli u tome da u siječnju nastavimo s obiteljskim savjetovalištem, jer ljudi stalno zovu i traže pomoć, kao i logopedskim savjetovalištem.

No, što će s njima biti dalje morate pitati Centar za socijalnu skrb koji bi odsad trebao biti nositelj tih programa, rekla nam je Puhar iskazavši tugu što se Centar, koji je imao brojne dobre programe, ukida. 

Od ravnateljice pulskog Centra za socijalnu skrb Dorijane Srdić doznajemo da je u tijeku postupak pripojenja jednog centra drugome te da se zbog toga moraju donijeti i odluke o dopunama i izmjenama statuta ove institucije.

- Još uvijek ne znam puno o tome kako će stvari biti organizirane, no kako sada izgleda Obiteljski centar će biti osnovan kao podružnica Centra za socijalnu skrb. Djelovat će na istome mjestu, na Vidikovcu, i obavljati otprilike iste djelatnosti, rekla nam je Srdić.

Na pitanje što to znači za korisnike, odnosno mogu li oni i dalje računati na iste programe, Srdić veli da zna da će obiteljsko savjetovalište i dalje raditi, no neće, na primjer, biti logopedskog jer logopedi kao takvi nisu u sustavu socijalne skrbi. Znači li to da dosadašnji korisnici ostaju bez logopeda, nismo jučer uspjeli doznati, kao ni to tko će ih preuzeti. (B. PETROVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter