Obiteljski album u staroj fotografskoj tehnici


U galeriji Slovenskog kulturnog društva otvorena je izložba fotografija slovenskog umjetnika Boruta Peterlina. Autor je prezentirao radove nastale zahvaljujući aparatima iz početka prošloga stoljeća, među kojima je i jedan iz 1902. godine.

Izložbom fotografija pod nazivom "Obiteljski album", autor se predstavio radovima napravljenim u tehnici mokri kolodij na staklu.

Borut Peterlin, s obrazovanjem Akademije FAMU u Pragu, stipendist Benettonove Fabrice i postdiplomskim obrazovanjem London College of Printing, poznat je po svojim portretima u tjedniku Mladina gdje je godinama radio kao urednik fotografije. Proteklih nekoliko godina potpuno se posvetio oživljavanju već gotovo izumrle fotografske tehnike 19. i početka 20. stoljeća u autorskoj fotografiji te oživljavanju poznatog staklenog studija u kojem je stvarao Josip Pelikan.

Ovdje na vrlo sugestivan način prikazuje album svoje obitelji. Naime, kako je kazao sam autor, u djetinjstvu se nehotice zapalio benzinom te bilo mu je jako teško. Danas, kada je i sam roditelj, shvaća kako je bilo njegovim roditeljima tada teško te kroz fotografije progovara o strahovima i radostima koje proživljava kao roditelj.

Izložba ostaje otvorena do 13. ožujka., a otvorenje je uveličao talentirani pijanist Sandro Vešligaj uz pozdravne riječi domaćice izložbe, uvijek agilne Klaudije Velimirović iz Slovenskog kulturnog društva. (V. BEGIĆ, snimio M. ANGELINI)

 


Podijeli: Facebook Twiter