Obiteljske i prijateljske umjetničke veze

"Vizualizacija rituala" Ranka Pavića
"Vizualizacija rituala" Ranka Pavića

U gradskoj galeriji Fonticus predstavljena su tri nova izložbena projekta: Hommage Nenadu Burgiću (1952.-1990.) te izložbe radova  multimedijalnog umjetnika Ranka Pavića i fotografkinje Tijane Jane Pavić.

Projekte je predstavio kustos Eugen Borkovsky koji je najprije predstavio najmlađu autoricu, Tijanu Janu Pavić, kćerku Ranka Pavića koja se bavi fotografijom. Njena prezentacija/izložba otvorena je u Studiju galerije Fonticus, ulaz tik do ulaza. Njena samostalna izložba zove se "Arheologija doživljaja", a izložene su dvije serije radova, koji su oblikovno isti, ali koloristički različiti. U prvom nizu autorica usmjerava objektiv prema detalju, a u drugom istražuje pejzažnu situaciju. Prva, likovna i smislena cjelina sastavljena od devet segmenata u kojem su dva okrugla oblika: jedan je veći, a drugi manji, mijenjaju se njihovi tonaliteti i intenziteti i zapravo se radi o kadrovima svjetlećih tijela.

Vizualno slični

Autorica se poigrava, od prozaičnog "made in China" predmeta čini artističku kolekciju. Drugu cjelinu čini niz fotografija zabilježenih u eksterijeru a autorica fotografira običnu ulicu urbane cjeline te ovaj motiv autorica mutira, obrađuje kompjuterskom tehnologijom. Promjene se baziraju na izmjenama (intenziteta) boja, a autorica primjećuje monotonost ulice kojom svakodnevno prolazi u Sidneyju.

Vizualno slična ali pristupom različiti su i autori Burgić i Pavić, koji su niz godina bili stanovnici Grožnjana - grada umjetnika.

Izložbeni homage Nenadu Burgiću naslovljen je "Gestualni zapisi" i obuhvaća niz radova od kojih je većina iz 1989. godine.

- Svi radovi su moćni rezultati akcionističkog djelovanja mlađeg, ali zrelog muškarca u rasponu ideje i interpretacije, vidljiv je utjecaj japanskog ili kineskog iskaza jednostavnim kaligrafskim postupcima. Autor se priklanja apstraktnom ekspresionizmu. Umjetnost i umjetnik moraju reagirati, protestirati, biti angažirani. -Autor je znao zaustaviti trenutak u kojem akcija dobiva suptilan likovni naboj, ističe Borkovsky.

Projekt Ranka Pavića, koji od 1997. godine živi u Kanadi, izložen u Fonticusu naslovljen je "Vizualizacija rituala". Predstavljeni su rezultati dva performansa: 25. slikarsko–kaligrafskog performansa izvedenog ove godine u Narodnom muzeju Kraljevo u Srbiji i rada iz 2013. izvedenog u Kanadi.

Igre promišljanja

- Umjetnik se, nakon promišljanja i priprema, opremljen s komadima rižinog papira raspoređenih kružno na podu, obraća mediju tuša kojim ritualno intervenira na podloge. Stvoreni oblici nadopunjavajući se, čine dojmljivu kompoziciju. Podloge od rižinog papira i tuš govore o poštovanju kineskih/japanskih kaligrafskih vještina. Dobiveni rezultat je skupina sličnih oblika koji se nastavljaju u cjeline. Značenje umjetničkog djela dekodira se pomoću svijeta umjetnosti i kulture kao mehanizama iniciranja značenja i smisla. Umjetnik na tragu razmišljanja o sudioničkoj realnosti tvori dokumente promjena. Još od sredine prošlog stoljeća umjetnici na neki način odgajaju publiku, upućuju gledaoce na način gledanja i doživljavanja djela. Pred nama su igre. Igre zrelih i hrabrih umjetničkih promišljanja, kaže Borkovsky.

Biografije umjetnika

Nenad Burgić Burga (1952.-1990.). Diplomat po pozivu od 1979. do 1983. godine boravio je u Japanu u svojstvu kulturnog atašea SFRJ. U tom periodu je više puta boravio u Kini. Tu se začela njegova trajna veza sa istokom te postaje jednim od najvažnijih orijentologa i sinologa u ovim krajevima. U Tokiju, 1980. godine, otvara atelje, studio „ISTO“, za koji izabire ideogram koji i na kineskom i japanskom znaci „isto“. U Japanu je publicirao veliki broj tekstova i bio koautor knjige „Folk Dance of Japan“ ( 1981.) te je realizirao svoje prve kaligrafije koje su tada bile pod utjecajem naših srednjevjekovnih slova i minijatura. Uspješno je izlagao na vise međunarodnih izložbi kaligrafije.

Ranko Pavić, multimedijalni umjetnik, rođen je 1952. godine u Nikšiću. Završio je školu Studentskog Kulturnog Centra te pripada drugoj generaciji postkonceptualnih umjetnika. Realizirao je više desetaka projekata. Osnivač je i član grupe autora Joe Box koja i danas djeluje u Torontu. Studijski boravi u Moskvi, Parizu, Friburgu, Veneciji, Ateni, na Kreti... Umjetnički je direktor i osnivač galerije AUT (AUT/OUT), te suosnivač edicije AUT te brojnih drugih umjetničkih projekata.

Tijana Jana Pavić dolazi iz umjetničke obitelji i pomagala je ocu Ranku u vođenju galerije OUT/AUT. (Priredio M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter