Obitelji vatrogasaca i dalje traže istinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tuga, pitanja, nejasni odgovori i prebacivanje odgovornosti medu nadležnim institucijama, sve se to pomiješalo u ponedjeljak na otoku Kornatu na kojemu su 30. kolovoza 2007. stradala dvanaestorica vatrogasaca iz Šibenika, Tisnog i Vodica.

U sjecanje na stradale vatrogasce, obitelji, njihovi prijatelji, vatrogasci iz svih krajeva Hrvatske te predstavnici lokalne i državne vlasti zapalili su svijece i položili vijence pred blagoslovljenom kapelicom sv. Florijana i 12 monumentalnih križeva izgradenih u tehnici suhozida po idejnom projektu arhitekta Nikole Bašica.

Bol ne jenjava, niti nakon tri godine obitelji se ne mire s gubitkom svojih najmilijih te ne vjerujuci službenoj istrazi i dalje traže istinu. No, u ponedjeljak je nisu dobili.

Nebrojena pitanja

"Neodgovorenih pitanja je iz godine u godinu sve više, a naše sumnje su sve dublje. Ne vjerujem da je moj sin stradao zbog trave i tog eruptivnog požara vec je neko sredstvo trebalo izazvati eksploziju. Sumnjam da cemo ikada saznati istinu jer je u njihovu pogibiju vojska preduboko upletena", rekao je Ivica Strikoman, otac poginulog vatrogasca DVD-a Vodice Hrvoja Strikomana.

Istice da im tijekom posljednje tri godine nitko nije dao odgovore na nebrojena otvorena pitanja navodeci kako je u posjedu snimljenih razgovora vatrogasnih operatera kojima se potvrduje da su tijela njegova sina i drugih vatrogasaca nakon stradanja prebacivana u Zemunik pa nakon nekoliko sati vracena na otok radi, smatra, fingiranja istrage.

"Na fotografiji mog mrtvog sina snimljenoj 30. kolovoza nešto iza 17 sati vidi se da je na sebi imao jaknu. Nakon toga jakna je nestala. Pokušavao sam doznati gdje je nestala, tražio sam je, ali bezuspješno. Mislim da su ih u Zemunik vodili da bi ih oprali od sredstva koje je izazvalo eksploziju i da je jakna nestala da bi se skrili dokazi. Ali, s obzirom na tri godine zataškavanja, malo je nade da ce nam reci što se uistinu dogodilo tog dana na Kornatu", veli Strikoman.

Poštovani propisi

Glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin istaknuo je da su tijekom vatrogasne intervencije poštovani zakonski propisi i procedure osim u dijelu slanja maloljetnika helikopterom na otok, a da je u trenutku stradanja i pogibije prvog vatrogasca prestala vatrogasna intervencija te se pokrece sustav zaštite i spašavanja.

Damir Trut, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje, upitan o odgovornosti DUZS-a za akciju spašavanja koju su obilježile pogreške, propusti i katastrofalno kašnjenje, pokušao je skinuti odgovornost sa sebe porucivši da su i oni spašavanje proveli prema svim propisima, ali su prekasno dobili informaciju da na otoku ima stradalih.

Obiteljima i vatrogascima preostaje tek cekati pocetak procesa protiv bivšeg vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice kojega se jedinoga tereti za kornatsku tragediju. Porucuju da se za sudenje spremaju pune tri godine te ce ga pratiti i tražiti istinu bez obzira na to što je ono iz Šibenika prebaceno u Zadar. (Z. DELJANIN/Novi list)

Karamarko: Neka sud zakljuci
Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko kazao je da su ekspertnu skupinu cinili najbolji strucnjaci i da nema razloga da im ne vjeruje dodavši tek "pustimo sud da to riješi i donese zakljucke".


Podijeli: Facebook Twiter