Obitelji postaju prve crte bojišnice

Župan je Povelju potpisao uz prisustvo članica Povjerenstva za ravnopravnost spolova (M. MIJOŠEK)
Župan je Povelju potpisao uz prisustvo članica Povjerenstva za ravnopravnost spolova (M. MIJOŠEK)

Istarski župan Valter Flego potpisao je u ponedjeljak u sjedištu Županije Europsku povelju o ravnopravnosti žena i muškaraca na lokalnoj razini kojom se dodatno želi potaknuti lokalne i regionalne vlasti na implementaciju politike ravnopravnosti spolova. Povelju je dosad potpisalo 1450 lokalnih i regionalnih vlasti iz 29 država, a u ponedjeljak se i Istarska županija pridružila potpisnicima ove europske povelje koju su dosad u Hrvatskoj potpisale svega tri županije i četiri grada.

Sve potpisnice dužne su donijeti Akcijske planove za provedbu mjera nacionalne politike za ravnopravnost spolova i to u roku ne duljem od dvije godine od potpisivanja. Istarski župan u ponedjeljak je istaknuo da je Županija ovim činom dodatno preuzela obaveze u ispunjenju svojih ciljeva vezanih uz ravnopravnost žena i muškaraca kao temeljnog prava, apelirajući pritom i na sve ostale županije, gradove i općine da se priključe i potpišu ovaj dokument.

- Ravnopravnost spolova je temeljno pravo svih građana i od velikog je značaja za svako demokratsko društvo i sredinu. Stoga i Istarska županija čini sve za realnu primjenu načela ravnopravnosti u svim sferama društva. Upravo su lokalne vlasti najbliže građanima, pa su time i najpogodnije za istinsko primicanje ravnopravnosti spolova. Također, treba reći da snaga Istre leži na visokim demokratskim standardima, od poštivanja načela multikulturalnosti, manjinskih prava kao i prava žena, što Istru čini jedinstvenom, ne samo u Republici Hrvatskoj, već i u Europi, kazao je Flego. Naglasio je da se ovim činom Istra pridružuje razvijenim regijama ali i čini dodatni iskorak u uspostavi još ravnopravnijeg društva u cjelini.

Zamjenica župana ujedno i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Istarske županije Viviana Benussi istaknula je kako Povelja predstavlja iskorak i dodatno obvezuje Istarsku županiju u promicanju ravnopravnosti spolova u svim sredinama lokalne samouprave ne bi li se što više žena uključilo u sve oblasti odlučivanja. Istaknula je da je Povelja potpisana uoči Nacionalnog dana protiv nasilja nad ženama koji se obilježava u utorak.

Koordinatorica Sigurne kuće i članica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Jadranka Černjul istaknula je da će Sigurna kuća iduće godine obilježiti desetu godišnjicu postojanja, rekavši da je ta ustanova opravdala svoje postojanje i rad, osobito zbog velike podrške Istarske županije ali i gradova i općina. Černjul je navela kako je od 2006. do kraja 2014. godine u Sigurnoj kući bilo smješteno 146 žena, rekavši da je samo lani smještaj dobilo 59 žena i 76 djece.

Uz to, navela je, ove je godine u Sigurnoj kući utočište pronašlo deset žena, dok je pomoć putem njihovog SOS telefona od osnivanja zatražilo čak 900 žena. Glasnogovornica Sigurne kuće i članica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Branka Žužić upozorila je župana da će upravo sastavljanje izbornih listi vladajuće stranke, biti dobar pokazatelj koliko će se IDS držati načela ravnopravnosti spolova, rekavši da će to biti i pokazatelj hoće li se u Saboru naći i članice te stranke. Žužić je iznijela i šokantne podatke, kazavši da obitelji sve više postaju prve crte bojišnice, a počinitelji nasilja, osim supružnika i vanbračnih partnera, sve su češće djeca, odnosno sinovi i kćeri.

- Samo ove godine u Republici Hrvatskoj ubijeno je devet žena dok je u Istri ubijena jedna žena, a ove godine na razini države bilo je sedam pokušaja ubojstava. U 2014. godini u Hrvatskoj je ubijeno 14 žena, a u tom je periodu bilo 16 pokušaja ubojstva, kazala je Žužić i dodala kako je od 2001. godine u Hrvatskoj ubijeno 242 žena. Upozorila je na minimalne kazne koje dobivaju počinitelji te apelirala da se na razini nadležnih institucija više radi na prevenciji nasilja. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter