Obitelji Milovan za Božić vraćen dom

Pavao Milovan iz ruku biskupa Dražena Kutleše prima ključeve svog doma
Pavao Milovan iz ruku biskupa Dražena Kutleše prima ključeve svog doma

Caritas Porečke i Pulske biskupije tradicionalno svake godine u vrijeme Došašća organizira humanitarni koncert posvećen jednoj značajnoj ličnosti iz povijesti biskupije. Ovogodišnji koncert bio je posvećen mons. Boži Milanoviću, a povod za to bili su jubileji: 125. obljetnice njegova rođenja (1890.-2015.), 35. obljetnica smrti (1980.-2015.) i 70. obljetnica izdavanja njegove "Prve čitanke za hrvatske osnovne škole u Istri".

Na koncertu su nastupili Folklorno društvo Pazin, te Klapa Sveti Juraj i Orkestar HRM, a sav prihod bio je namijenjen osmeročlanoj obitelji Milovan iz Svetvinčenta koja je zbog ovrhe banke ostala bez svog doma. Na koncertu je sakupljeno tridesetak tisuća kuna za otkup njihove kuće, a ključeve svog doma iz ruku biskupa Dražena Kutleše primio je Pavao Milovan.

Naime, Biskupija je već prethodno otkupila kuću od ovršitelja za pedeset tisuća eura, računajući i na prihod od koncerta, i tako je obitelji Milovan vratila dom. Ovom je prigodom biskup Kutleša istaknuo kako je izraz milosrdne ljubavi razumjeti drugog i pomoći mu na konkretan način. Stoga je zahvalio svima koji su sudjelovali u ovoj humanitarnoj akciji, a potom je Milovanu predao ključ kuće njegove obitelji.

Uz to htjelo se pozornost javnosti usmjeriti na bešćutnost bankarskih struktura i apsolutnu nezaštićenost socijalno ugroženih. Nakon što je banka pokrenula ovrhu na jedinu nekretninu obitelji sa sedmero malodobne djece i trudnom ženom, potrebno je, svrnuti pozornost javnosti na zakonodavstvo koje omogućuje ovakve postupke banaka.

Pavao Milovan zahvalio je Biskupiji koja je samoinicijativno pokrenula projekt povratka doma njegovoj obitelji, a zahvalio je i bl. Miroslavu Bulešiću čiji je zagovor molio u teškoćama koje su snašle njegovu obitelj. Obitelj Milovan živi u selu Čabrunići, tri je mjeseca bila izvan svog doma, a njegovim povratom ovo će im zasigurno biti jedan od najljepših Božića. (M. RIMANIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter