Obitelji Lukšic 38,7 milijuna kuna dividende

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Direktor Plave lagune Neven Staver sazvao je skupštinu dionicara za 28. kolovoz te zajedno s Nadzornim odborom predložio nacin raspodjele lanjske dobiti od 61,7 milijuna kuna. U pozivu se predlaže dionicarima da na skupštini usvoje odluku o raspodjeli 77 posto lanjske dobiti u vidu dividende. Najveci dionicar, obitelj Lukšic iz Cilea, inace hrvatskog porijekla, ce pritom dobiti 85 posto od ukupne dividende ili 40,3 milijuna kuna. No, taj iznos ce biti oporezovan novouvedenim kriznim porezom od cetiri posto pa ce im država uzeti 1,61 milijuna kuna nakon cega ce im ostati 38,74 milijuna.

Krizni porez bit ce naplacen svakom od 10 najvecih dionicara (medu kojima su i dva obvezna mirovinska fonda) koji ce zbirno dobiti 42,32 milijuna nakon što im se naplati 1,76 milijuna kuna poreza. Ostalih, oko 3.000 malih dionicara dobit ce zbirno 3,41 milijuna kuna, a tek ce manjem broju biti naplacen porez i to samo ukoliko dobiju više od 3.000 kuna dividende.

Inace, pod "obitelj Lukšic" podrazumijeva se ostavština Andronika Lukšica koji je umro prije cetiri godine kao najbogatiji stanovnik Cilea, cetvrti po bogatstvu u Južnoj Americi i 132 u svijetu. Njegovo bogatstvo su naslijedila tri sina: Guillermo, Jean Paul i Andronico mladi. Njihova se imovina samo u Cileu procjenjuje na nekoliko milijardi americkih dolara u što je ukljucena banka, telekom, trgovacki lanac te nekoliko razlicitih tvornica medu kojima je proizvodnja hrane i pica. Nakon što su prije šest godina Heinekenu prodali Karlovacku pivovaru u Hrvatskoj imaju hotele na dubrovackom podrucju, vecinu kojih kontroliraju putem porecke Plave lagune. Lukšicevo bogatstvo je steceno na eksploataciji rudnika bakra u Cileu, poslu kojim se obitelj i danas bavi.

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter