Obitelj traži natrag "plavog anđela"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bugarska obitelj Rusev, čije je dijete pronađeno u Grčkoj u jednome romskom naselju, u subotu je zatražila da četverogodišnju Mariju Rusev vrate kući u bugarsko selo Nikolajevo.

Katija Ruseva, 20-godišnja plavokosa mlada žena blijede puti, starija sestra napuštene djevojčice Marije, pronađene nedavno u romskome naselju u Grčkoj, s nestrpljenjem očekuje sestrin povratak u Nikolajevo u kojem živi u krajnjem siromaštvu u blatnoj straćari zajedno s ostatkom obitelji.

"Vratite nam Mariju", vikala je danas Katija, dodavši kako strahuje da socijalna služba ne oduzme Mariju po njezinu povratku u Bugarsku.

Zabrinuta je i zbog toga što su njihovi roditelji Saša i Atanas Rusev, osumnjičeni za prodaju bebe za što im prijeti šestogodišnja zatvorska kazna, u petak ujutro nestali iz romskoga naselja Nikolajevo zajedno s još troje plavokose djece. Naime, socijalna služba sinoć im je pokušala oduzeti to troje djece, no u pomoć su priskočili susjedi.

Katija Rusev rekla je za France presse da njezina majka nikad ne bi prodala dijete za novac, a Saša Ruseva, njezina majka, nedavno je rekla da je prije četiri godine, dok je u Grčkoj radila kao beračica maslina, rodila djevojčicu koje je bila prisiljena odreći se jer je obitelj bila presiromašna da bi se i on njoj brinula.

Četverogodišnja Marija u privremenom je smještaju otkad ju je prošle nedjelje pronašla grčka policija u jednome romskom naselju. Nakon toga je otkriveno da djevojčica nije kći grčkoga romskog para s kojim je živjela, zbog čega su 39-godišnji muškarac i njegova 40-godišnja žena u ponedjeljak optuženi za "otmicu" te smješteni u pritvor u očekivanju suđenja. Tvrde da im je djetetova majka, bugarska Romkinja, povjerila dijete jer se nije mogla za njega brinuti. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter