Obitelj traži da joj se vrati tijelo Ericha Priebkea

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obitelj osuđenog nacističkog zločinca Ericha Priebkea zatražila je u četvrtak povrat njegovog tijela nakon što su njegov sprovod prekinuli prosvjednici, a lijes odnijele talijanske vlasti.

Vlasti su lijes s njegovim tijelom premjestile u vojnu zračnu luku u utorak navečer nakon sukoba između neonacista i stanovnika mjesta Albano Laziale gdje se trebao održati posljednji ispraćaj Priebkea.

- Tijelo je otelo oko trideset osoba, iz policije ili obavještajnih službi, i tukli su četiri osobe koje su bdjele nad njim, rekao je Priebkeov odvjetnik Paolo Giachini talijanskim medijima.

- Recite nam gdje je tijelo Ericha Priebkea. Njegova su djeca od mene zatražila da ga vratim, dodao je.

Giachini je rekao da će Priebkeova obitelj zatražiti zadovoljštinu zbog odvoženja tijela i nasilja nad onima koji su bdjeli u talijanskom sjedištu bratstva svetog Pija X. koje se ponudilo održati obred.

Giachini je rekao da ne zna je li Priebkeovo tijelo još uvijek u vojnoj zračnoj luci Pratica di Mare. Glasnogovornik rimske policije nije imao komentara, izvijestila je agencija Reuters.

Priebkeov odvjetnik je u četvrtak izjavio i da je započeo razgovore s njemačkim vlastima o mogućem ukopu u Njemačkoj.

Priebke je umro prošlog petka u 101. godini života u kućnom pritvoru u Rimu. Osuđen je na kaznu doživotnog zatvora zbog pokolja 335 civila u Ardeatinskim jamama 1944. za koji se nikada nije ispričao. Priebkeov odvjetnik tvrdi, međutim, da je izrazio kajanje te da se privatno čak i susreo s nekim od obitelji žrtava.

Glasnogovornik bratstva svetog Pija X. izjavio je u četvrtak da je obred za Priebkea održan iako tijelo nije bilo prisutno te da je Priebke "umro kao katolik koji se pokajao", izvijestila je agencija ANSA. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter