Obitelj Piovesana prodala i zemljište u Poreču

Poreč je trebao biti mjesto ulaganja obitelji Piovesana (snimio N. LAZAREVIĆ)
Poreč je trebao biti mjesto ulaganja obitelji Piovesana (snimio N. LAZAREVIĆ)

Pulska tvrtka M. R. hoteli objavila je nedavno u Narodnim novinama da namjerava prepoloviti vrijednost temeljnog kapitala s 11,96 na 5,98 milijuna kuna, a takva odluka pojašnjena je u sudskom registru riječkog Trgovačkog suda. Nakana je da si vlasnici udjela isplate polovicu uplaćenog kapitala.

Registar otkriva još dvije zanimljivosti. Prvo, da su vlasnici tvrtke M. R. hoteli članovi talijanske obitelj Piovesana, zajedno s poslovnim partnerima, i drugo, da su tvrtku osnovali 28. lipnja 2000. godine, svega 50 dana prije no što je njihov najbliži rod počeo preuzimanje Arenaturista.

Eugenio Piovesana je na koncu prodao većinski paket dionica pulskog hotelijera nekretninskom fondu američke investicije banke Goldman Sachs 2007. godine za 75 milijuna eura. Te dionice je kupio od privatizacijsko-investicijskog fonda Expandia, Istarske banke i malih dioničara za 7,5 milijuna eura.

Obitelj Eugenijevog brata Oliviera Piovesane bila je prisutna u Arenaturistu kroz članstvo u Nadzornom odboru, ali je prvenstveno razvijala svoj investicijski projekt u Istri putem tvrtke M. R. hoteli koju im vodi Franco Basso. On je ujedno bio i prvi predstavnik Eugenija Piovesane u Arenaturistu nakon preuzimanja. Međutim, Oliviero Piovesana ulaganja u Istri nije provodio u Puli, gdje je sjedište tvrtke, već u Poreču.

Danilo Sredanović, pročelnik Ureda Grada Poreča, pojašnjava da je tvrtka M. R. hoteli od Grada za 562.000 kuna dokupila nekretninu površine 374 četvorna metra 2004. godine radi formiranja nove građevinske čestice u stambenom naselju Poreč-Jug.

- Ta tvrtka je 2004. godine predala zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za građenje višenamjenske poslovno-stambene građevine s aparthotelom, naveo je Sredanović. Dodao je da je nadležno ministarstvo 2006. godine poništilo građevinsku dozvolu toj tvrtki, koja se potom žalila.

Glas Istre je u prošlom desetljeću u više navrata pisao o namjeri gradnje u naselju Poreč Jug i pobuni tamošnjih stanara koji nisu željeli na zelenoj površini nadomak njihovih kuća poslovno-stambenu građevinu, no tek sad se ispostavilo da je iza tog posla stajala poznata talijanska obitelj.

No, zašto obitelj Piovesana nije pokrenula nikakve aktivnosti u Poreču nakon studenoga 2010. godine? Djelomično to otkriva Il Gazzettino. Taj talijanski dnevni list izvijestio je kako je 11. listopada 2010. Oliviero Piovesana umro nesretnim slučajem, poskliznuvši se s deset metara visokog krova. U nastavku teksta je objavljeno da je do tada bio na čelu grupacije koja je uključivala proizvođače namještaja, poljoprivrednu tvrtku te hotele između regija Veneto i Friuli-Venezia Giulia. (piše P. GREGOROVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter