Obitelj je najvažnija

Gordani Jeromela Kaić treći mandat za upravljanje Istarskim narodnim kazalištem (Arhiva)
Gordani Jeromela Kaić treći mandat za upravljanje Istarskim narodnim kazalištem (Arhiva)

 

Za ove prosinačke blagdane, od Svetog Nikole do Božića, Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula pripremilo je predstavu "Eni" autorice i redateljice Andree Gotovine, a predstava je jučer doživjela pretpremijernu i premijernu izvedbu.

Nadahnuti mjuziklom "Annie"

"Eni", nadahnuta mjuziklom "Annie", se zbiva u sirotištu u kojoj se nalaze djevojčice koje nemaju roditelje i većina ih je toga svjesna osim naslovne junakinje i njene sestre Eme. Njihov isprazan, praktički uznički život u kojem im je jedini izbor hoće li jesti toplu ili hladnu kašu, zagorčava surova odgajateljica Suzana Vincek koja posebno ne podnosi upravo Eni. U sirotište tada stiže Nina Legović, supruga bogatog odvjetnika Viktora Legovića, te na tjedan dana, a povodom božićnih blagdana, prima Eni i Emu u svoj topli dom. Viktor u početku nije baš oduševljen jer on želi da supruga dovede dječake zbog toga što su oni "lakši za održavanje" dok su djevojčice "zahtjevna bića" no ubrzo popušta. Štoviše, kako tih tjedan dana prođe jako brzo, Viktor shvati da je zavolio pridošlice, kao i Nina te im nudi da ostanu za stalno i još im pomaže da pronađu svoje roditelje, koje čeka nagrada od sto tisuća kuna. To je pak prilika podloj Suzani i njenom pokvarenom bratu Diegu koji je upravo pušten iz zatvora da se upuste u novu prijevaru. Ipak, sve će se završiti kako treba, iako se neke stvari neće moći riješiti.

Brojni ansambl Dramskog studija INK-a predvode Tereza Mišan kao Eni i Noa Pavlinović kao Ema, uz veliku pomoć starije ekipe. Luka Mihovilović trudi se biti što uvjerljiviji negativac, odnosno negativka s obzirom da tumači Suzanu Vincek, no upravo njegova uloga daje taj komični ton predstavi, pogotovo kada se na sceni pojavi Jan Franjul kao Diego. Ninu i Viktora Legovića tumače Lara Živolić i Aleksandar Bančić kao supružnici koji tijekom predstave prolaze najveću transformaciju i otkrivaju koliko im je važno ono ljudsko u životu.

Ozbiljno i zabavno

"Eni" je prije svega obiteljska predstava koja više naginje drami, no ima sretan kraj i ponekad tužne, a ponekad vesele songove Marijana Jelenića i Marijane Peršić pa tako u onoj prvoj pjesmi koja otvara predstavu već imamo odaslanu poruku, kroz retoričko pitanje: "Ima li danas veće štete bez roditelja biti dijete?“ Sve su pjesme i koreografija u službi radnje, kao i scenografija Breze Žižović i Danila Vujisića koja ovaj put nije toliko spektakularna kao za "Malog princa", ali je zato vrlo funkcionalna.

"Eni" se trudi, i u tome uspijeva, naglasiti važnost obitelji i pritom biti ujednačeno ozbiljna i zabavna.

U ostalim ulogama nastupaju Matea Škalic, Ana Mišan, Anika Pavlinović, Zora Cvijanović, Katarina Crljenko, Matea Brkljača, Sara Lorencin, Lucia Vesna Soldo, Saša Marković, Paola Pamić, Ema Vještica, Petra Povrzanović, Melissa Malešević, David Rovis, Karla Medakov, Mei Ven, Mirjana Andrić, Matija Milošev, Sarah Klešin, Anastasia Garić, Lucija Brkić, Michelle Salome Kursar i Marko Gašparović i Marijan Jelenić.

Kostime je izradila Desanka Janković, njene asistentice bile su Vesna Šuput i Valentina Ferlin, oblikovatelj rasvjete je Dario Družeta, glazbene aranžmane napravili su Marijan Jelenić i Carlos Andres Fagin koji izvode glazbu uz Deana Vitasovića, vokalna trenerica Tatiana Giorgi, a asistentica pri projektu je Zoja Poropat.

Nove izvedbe na rasporedu su već danas u 9.30 i 11 sati nakon čega bi "Eni" trebala biti izvedena još 12 puta. (Mladen RADIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter