Obitelj Has sa Buzeštine: Maslina ne mora uvijek gledati more

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Da je maslinarstvo na istarskom sjeveru u uzlaznom trendu potvrđuje sve više maslinara mlađe generacije među njima i obitelj Has iz Svetog Donata kod Buzeta koja se prije pet godina odlučila upustiti u proizvodnju utemeljenu na tradiciji i podneblju.

- Prevagnula je ljubav prema zemlji, prema tradiciji i prema našim starijima koji su zasadili maslinike, reći će uglas Neda i Denis Has.

Krajem prošle godine Hasovi su registrirali obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo kao dopunsku djelatnost, početkom ove godine sudjelovali na svojim prvim smotrama maslinovog ulja i odmah se okitili prvim maslinarskim priznanjima što ih je učvrstilo u uvjerenju da su na dobrom putu.

Na 320 m/nv

Na XIV. međunarodnu manifestaciju maslinara Mediterana "Maslina Split" u veljači poslali su jedan uzorak i za taj dobili srebrnu medalju za ekstra djevičansko maslinovo ulje, monosortno ulje istarsku bjelicu. U travnju su na 19. Danima masline u Zadru sudjelovali sa tri uzorka i dobili tri zlatne medalje za ekstra djevičansko maslinovo ulje; za dva uzorka miješanog ulja i jedno monosortnog ulja - istarske bjelice.

- Kada smo se upustili u maslinarstvo, supruga Neda i ja nismo imali nikakvog iskustva, tražili smo savjete od maslinara, proučavali literaturu. Maslinike su posadili naši očevi, a mi smo ih preuzeli i nastavili obrađivati kako ne bi zarasli u graju, kaže Denis. Obitelj Has danas ima šesto stabala maslina, a želja im je posaditi još četiristo. Maslinici su u okolici Svetog Donata na oko 320 metara nadmorske visine.

U svojoj prvoj maslinarskoj sezoni proizveli su šezdesetak litara maslinovog ulja za vlastite potrebe, a četiri godine kasnije te su količine udeseterostručili.

- Prošlogodišnja sezona bila je odlična i po urodu maslina i po kvaliteti ulja. Uključujući masline iz maslinika mojih roditelja koje također obrađujem, preradili smo oko 4,2 tona maslina i dobili oko 600 litara ulja. Početkom ove godine odlučili smo kvalitetu maslinovih ulja testirati sudjelovanjem na maslinarskim smotrama u Dalmaciji gdje smo već uspostavili kontakte sa nekim hotelima zainteresiranim za maslinova ulja iz Istre pa tako i naša. Imamo mlade nasade pa računamo da će svake godine biti sve više ulja, priča nam Denis.

Za kvalitetno maslinovo ulje najvažnije je što brže pobrati i preraditi masline no problem je u tome što Buzeština ima mali kapacitet uljara. - Prošle godine svi maslinari imali su dobar urod maslina i došlo je do zastoja u preradi ulja jer se zbog malog kapaciteta u dvije ovdašnje uljare trebalo čekati i petnaestak dana na preradu ploda masline koji bi se trebao preraditi u istom danu. To će biti sve veći problem idućih godina kada nasadi budu u punom rodu. Pojedini su se maslinari snalazili i vozili masline na preradu svuda po Istri pa čak i u Sloveniju, u Izolu i Kopar, upozorio je Denis Has.

Iznenadili su ga, kaže Denis, tako dobri rezultati na maslinarskim smotrama, a najviše ga ispunjava zadovoljstvom činjenica da se na buzetskom području kao najsjevernijem području na kojem uspijevaju masline, proizvodi jako dobro maslinovo ulje te je uvjeren da bi ovdašnji maslinari mogli postići jako dobre rezultate.

Savršena mikroklima

Kakve su maslinarske perspektive buzetskog kraja, pitamo maslinara iz Svetog Donata a on će reći da su mikro lokacija i klima savršeni za maslinarstvo.

- Maslinari Buzeštine koji su slali svoje uzorke na smotre u Dalmaciji manje više svi su nagrađivan, maslinova ulja sa buzetskog područja su dobra, usudio bi se reći vrhunska i to bi trebalo iskoristiti. Buzetski maslinari mogli bi se u budućnosti svojim uljima uvrstiti među Top 10 svjetskih maslinovih ulja. Želimo pobiti priče da maslina mora gledat more i pokazati da i unutrašnja Istra daje jako dobre rezultate, zaključit će Has i najaviti kako uskoro namjerava urediti kušaonicu i uvrstiti se na cestu maslinovog ulja. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter