Obitelj - bojišnica gdje se gine od ruku najbližih

Presica Sigurne kuće (M. ANGELINI)
Presica Sigurne kuće (M. ANGELINI)

Od 2001. godine do prve polovice ove godine dogodilo se ukupno 751 ubojstvo od čega 279 u obitelji, a ubijeno je 204 žena. Njih 138 ubili su bračni ili izvanbračni partneri ili intimni prijatelji. Zastrašujući podaci govore da su obitelji nažalost postale bojišnice u kojima se gine od ruku najbližih, rekla je glasnogovornica Sigurne kuće Istra Branka Žužić na konferenciji za novinare povodom predstojećeg nacionalnog Dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 22. listopada.

"U Sigurnu kuću Istra došla sam u vrlo teškom stanju, pretučena, slomljena duhom i tijelom. Prije nego li sam konačno odlučila potražiti pomoć, batine sam dobivala gotovo svakodnevno, tukao me čak u trudnoći, tri dana poslije poroda, prijetnje smrću sam dobivala stalno. Moj mučitelj mi je oduzeo sve dokumente, zabranio kontakte s obitelji i prijateljima, držao me u potpunoj izolaciji, a uz sve to sam bila nezaposlena i ekonomski ovisna o nasilniku. Dijete mi je bilo potpuno traumatizirano, nesocijalizirano, nije govorilo i trpjelo je strahovite šokove. Smogla sam snage, nasilje prijavila policiji, a potom stigla u Sigurnu kuću Istra gdje sam konačno našla duševni mir", slučaj je to mlade žene koja je godinama trpjela nasilje i kojoj je dolazak u Sigurnu kuću Istra vjerojatno spasio život.

Danas je ona sretna, zaposlena žena koja je zauvijek zatvorila tu stranicu svog života i hrabro krenula dalje. No, sretan kraj poput ovog mnoge žene žrtve obiteljskog nasilja ne dožive. Ove godine, od ukupnog broja ubojstava u Hrvatskoj polovica je počinjena među članovima obitelji ili intimnim partnerima i ubijeno je šest žena.

U petak mimohod protiv nasilja nad ženama

U organizaciji Sigurne kuće Istra u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Istarske županije sutra u 10 sati održat će se tradicionalni mimohod u povodu obilježavanja nacionalnog Dana borbe protiv nasilja nad ženama. Krenut će se s Foruma, Ulicom Sergijevaca prema tržnici gdje će se u zrak pustiti 204 crna balona, simbola za svaku ubijenu ženu, žrtvu obiteljskog nasilja. Mimohodu će se pridružiti udruge, učenici i studenti, a organizatori pozivaju sve građane da se priključe i podrže borbu protiv nasilja nad ženama. Svoj doprinos dat će i Puhački orkestar grada Pule čija će tri bubnjara predvoditi mimohod, a priključit će se i INK s performansom na temu nasilja u obitelji i nad ženama. Od 10 do 12 sati na tržnici će PU istarska na štandu dijeliti promo-materijale vezane za obiteljsko nasilje.  (N. SOFTIĆ)            


Podijeli: Facebook Twiter