Obitelj Bešić od države traži oko 1,1 milijun kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obitelj Bešić je protiv Republike Hrvatske pokrenula tužbu radi nadoknade štete zbog smrti 25-godišnjeg Puljanina Bojana Bešića u pulskom zatvoru 16. studenoga 2015. godine. Tužitelji od države u ime štete traže 1.167.000,00 kuna.

Odvjetnica Marija Budimir, koja zastupa tužitelje je na pripremnom ročištu predala tužbu i predložila ulazak u glavnu raspravu, no na traženje odvjetništva radi dodatnih uvida u kazneni dio cijelog događaja, rasprava je zakazana za početak srpnja.

Propust policije

Naime, tužitelji u postupku, majka, sestra i dva brata smatraju da je Bojan u pulskom zatvoru preminuo nasilnom smrću uslijed nepravilnog i nezakonitog rada pravosudne policije u zatvoru. Nadalje smatraju da kobnoga dana oko 14.30 sati dvojica pravosudnih policajaca R. V. i S. J. nisu postupili prema odredbama zakona. Odnosno, da su prije smještanja zatvorenika u posebno osiguranu prostoriju bez opasnih stvari bili dužni temeljito pretražiti zatvorenika.

No, oni su olako držeći da Bešić kod sebe neće imati opasnih predmeta, smjestili ga u posebnu prostoriju, tzv. gumenjaču. U 15.34 sati, sat vremena nakon što je smješten, Bešić je iz džepa trenirke izvukao upaljač i zapalio izolacijsku oblogu prostorije, koja je bila sačinjena od spužve i umjetne kože. Vatra se vrlo brzo proširila ćelijom, a požar su ugasili pulski vatrogasci u 16.05 sati. Očito je da nitko od pravosudnih policajaca nije pratio video nadzor gumenjače, iako je u dežurani u zatvoru postavljen monitor video nadzora te prostorije. Također, niti jedan pravosudni policajac nije bio raspoređen na praćenju video nadzora. (M. SARDELIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter