Obišao svijet u busu na ulje iz friteza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanac Andy Pag, ekološki osviješteni avanturist, završio je u petak put oko svijeta u starom autobusu kojeg pokrece upotrijebljeno ulje za prženje.

Pag (36) skupljao je ulje iz friteza duž puta tijekom kojeg je prešao 30.000 kilometara kroz 25 zemalja za volanom 22 godine starog školskog autobusa prepravljenog tako da umjesto benzina koristi kuhinjske masnoce. Autobus ima spremnik za ulje od 1.200 litara i odgovarajuci sustav filtriranja, kao i solarni panel na krovu.

Avanturist je krenuo iz Velike Britanije 29. rujna 2009. s namjerom da dokaže mogucnosti koje pruža recikliranje. U petak se vratio na polazište nakon putovanje tijekom kojeg je sreo americku novinarku Christinnu Ammon, koja je željela o njemu napisati clanak. Pag i Ammon su se zaljubili i zajedno završili putovanje.

Pag objašnjava da nije bilo teško pronaci ulje za prženje, niti popravljati staro vozilo. Par je uspješno prošao i dijelom Pakistana gdje su cesti napadi na cestama.

U Indiji je Pag uhicen, zbog sumnje da je povezan s terorizmom pošto je koristio satelitski telefon. Proveo je sedam dana u zatvoru, platio visoke troškove suda i morao cekati šest mjeseci do zakljucenja istrage.

Andy Pag je vec ranije uspješno završio ekološko putovanje iz Velike Britanije do Timbuktua u Maliju u kamionu kojeg pokrece kakao maslac. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter