Obilne kiše razbudile carstvo gljiva


Uslijed obilnih kiša koja već desetak dana natapaju istarsku zemlju, iz ljetnog su se sna probudile šumske gljive, gobice ili pečurve, kako ih već u kojem dijelu Istre nazivaju.

Nakon vrućeg i suhog ljeta rekordne su količine kiše, dosta ranije nego inače, razbudile carstvo gljiva uspavano u zemlji ispod lišća. Na poznatijim se gljivarskim lokacijama u unutrašnjosti tako ovih dana susreću automobili parkirani uz rub cesta ili puteva. Jasan je to znak. U šumske su predjele, livade i sjenokoše, oboružani košarama, noževima, ali i vjetrovkama, masovno krenuli ljubitelji ove zasebne kategorije živih bića koje fasciniraju svojom pojavom i raznolikošću oblika. Eksplodirale su i internetske društvene mreže, barem kod ljubitelja gljiva, jer se sada berači (opravdano) hvale fotografijama svojih upravo ubranih svježih i mirisnih primjeraka.

Trenutno mahom prevladavaju vrganji, više njegovih podvrsta, ali ima i martinčica (martinki), dok se uskoro očekuje buđenje i drugih omiljenih vrsta kao što su lisičice, blavenke, trubače, sunčanice… Naravno, uvijek treba podsjetiti da je za branje gljiva potrebno veliko znanje i iskustvo, a i u tom slučaju savjetovanje s gljivarskim stručnjacima. (A. D.)


Podijeli: Facebook Twiter