Obilne kiše ponovno prijete Istri!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Samo nekoliko dana nakon obilnih kiša i velikih poplava koje su tijekom prošlog vikenda zahvatile sjeverozapadne dijelove Istre, na pomolu su nove opasnosti! Nova ciklona niskoga tlaka zraka dolazi na ovo podrucje, tijekom današnjeg dana zapuhat ce jako jugo, doci ce do porasta naoblake, a do kraja dana ocekuje se i kiša.

Tijekom noci, ali i tijekom sutrašnjeg dana ocekuje se jaka kiša uz grmljavinu i moguce jace vremenske nepogode na citavom Poluotoku. Modeli kojima se prognoziraju kolicine oborina još jednom pokazuju da se najviše kiše ocekuje u sjevernim i sjeverozapadnim podrucjima Istre. Obilnih kiša ce, kao i prošlog vikenda, biti u unutrašnjosti zemlje te posebno u planinskim podrucjima Gorskog kotara.

Bez obzira na to što u ovom trenutku nije moguce precizno predvidjeti kolicinu kiše koja bi mogla pasti i mjesta koja ce biti najjace pogodena, sasvim je sigurno da nam iducih dana stižu nove obilne oborine, a kolicine koje se ocekuju znatno su iznad 100 litara, mjestimicno vrlo vjerojatno i do 150 litara po metru cetvornom.

Opasnost postoji za citav Poluotok, nažalost, još jednom za sjeverna i sjeverozapadna podrucja Istre opasnost je najveca.

Potreban je maksimalan oprez. Buduce ce prognoze vremenskih prilika omoguciti preciznije informacije o podrucjima koja bi iducih dana mogla biti pod najjacim naletima jesenskih kiša. Uz jaku kišu ocekuju se i grmljavinske nepogode, a opasnost svakako predstavljaju i jaki udari vjetra. Nažalost, u takvim meteorološkim situacijama moguca je i tuca.

Intenzitet oborina trebao bi znatno oslabjeti vec tijekom nedjelje, a tim ce i ukupne kolicine oborina pa i opasnosti od velikih poplava sigurno biti manje nego što je to bilo prošlog vikenda. Promjenjivo i oblacno vrijeme s povremenom kišom ocekuje se i u prvoj polovici iduceg tjedna. Opasnosti od jacih kiša tih dana nece biti, ali se postupno razvedravanje i stabilnije vrijeme ocekuje tek u drugoj polovici tjedna.

Na kraju još jednom važno upozorenje: tijekom sutrašnjeg dana ocekuju se obilne kiše uz sve opasnosti koje takve oborine donose. (Mario GRABAR)

Buzetski stožer i vatrogasci u pripravnosti

Zbog obilnih padalina, koje se od danas do nedjelje ocekuju na sjeveru Istre, buzetski Stožer za zaštitu i spašavanje upozorio je na mogucnost od novih poplava. "Kiša možda nece biti tako obilna kao prošlog vikenda, no Buzecani bi se trebali pripremiti na moguce izlijevanje vode iz vodotoka te na stvaranje bujice u naseljima da bi se izbjegle moguce štete.
Grad Buzet i Stožer poduzet ce sve mjere potrebne da eventualne poplave docekaju spremni i pravovremeno reagiraju", izjavio je dogradonacelnik, ujedno i zapovjednik Stožera Siniša Žulic.
Na oprezu su i u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Buzet, koja ce prema izjavi zapovjednika Damira Fabijancica, tijekom vikenda biti u pripravnosti s dvije smjene profesionalnih vatrogasaca te 13 dobrovoljnih vatrogasaca DVD-ova Buzet i Cicarija.
Za razliku od priobalja, prošlotjedne padaline na buzetskom podrucju prouzrocile su tek manje poteškoce, uglavnom zbog izlijevanja vode iz korita u gornjem dijelu rijecnog sliva. (G. C. Š.)


Podijeli: Facebook Twiter