Obilna kiša natopila Istru, na Učki 20 cm snijega

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osim obilnijeg snijega u gorju, glavna meteorološka vijest svakako je ekstremna kiša koja je natopila istok Istre i riječko područje.

Najviše kiše palo je na riječkom području. U posljednja 24 sata meteorološka postaja u Cerniku (Grobnik) zabilježila je čak 103 mm. Obilna kiša natopila je i Labinštinu gdje je zabilježeno između 55 mm u starom gradu (Fortica) i 93 mm u Brseču.

Velike količine kiše u kratkom vremenskom roku uzrokovale su buđenje bujičnih potoka, a najveći “vodopad” koji je više sati mamio poglede vozača nastao je uz cestu koja vodi od Labina do Rapca.

Nabujala je i Pazinčica, što nas ne treba čuditi s obzirom na velike količine oborina u kratkom vremenskom roku. Volonteri građanske inicijative “Naš potok” s terena javljaju o poprilično visokom vodostaju. Prema mjerenju Hrvatskih voda, vodostaj potoka na mostu Rijavac je dostigao 185 cm, a trenutno je u laganom padu.

Najviše kiše na Pazinštini zabilježila je postaja u Lindaru, čak 75 mm. Zatim slijedi Stancija Pataj (57 mm), Kolodvorska ulica (56 mm), a spomenimo i Ivole (51 mm). Prema zapadu kiše je bilo u značajno manjim količinama, tako je primjerice u Poreču palo samo 9, a Umagu 5 mm!

Na pulskom području također je bilo obilnije kiše, no informacije o problemima s odvodnjomnema. Na kranjem jugu grada palo je 18 mm, dok je naša postaja kod Stancije Peličeti zabilježila obilnijih 28 mm.

NA vrhu Učke ima 20-ak centimetara snijega, ali se snježna granica zadržava razmjerno visoko (iznad 900 m.n.v.). Na Platku je snijega palo u obilnijim količinama, a ima ga više od 30 cm! Snijeg se postupno spušta i u niže predjele, a u nastavku noći s daljnjih zahlađenjem bit će ga i na dijelu Ćićarije.

Postupno smirivanje vremena u Istri i na Kvarneru nastupit će tijekom dana. (Petar Radovan/Istramet).


Podijeli: Facebook Twiter