Obilježja poput ploče u Jasenovcu u Hrvatskoj neće biti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar (HNS), upitan u ponedjeljak  za HOS-ovu ploču u Jasenovcu, poručio je da HNS ima dogovor s premijerom Andrejem Plenkovićem da takvih obilježja više neće biti u hrvatskoj javnosti, te istaknuo da HNS i dalje stoji kod toga te da će se to "vrlo brzo odraditi".

Pitanje HOS-ove ploče u Jasenovcu s pozdravom "Za dom spremni" aktualizirao je ovoga vijkenda ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković koji je u intervjuu Večernjem listu rekao da na tom pitanju radi Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima koje za to ima rok do ožujka 2018. godine, te da će se, unutar njihovih preporuka, napraviti zakonski okvir i poduzeti druge mjere.

No, Štromar je na konferenciji za novinare u ponedjeljak rekao kako je uvjeren da će se ploča u Jasenovcu, "vrlo brzo odraditi".

Na pitanje hoće li HNS izaći iz Vlade ako se ploča uskoro ne ukloni iz Jasenovca, odnosno je li moguć scenarij da ploča ostane u Jasenovcu, a HNS u Vladi, odgovorio je kako "može samo zamisliti scenarij da takve ploče neće biti" te da se  s tim se slažu svi u HNS-u.

Štromar je otkrio i da u koalicijskom sporazumu s HDZ-om nisu bili definirani nikakvi rokovi za uklanjanje ploče u Jasenovcu.

"Kada smo ulazili u koaliciju potpisali smo jedan dokument s HDZ-om, držimo se tog dokumenta i možda su nam u njemu bitnije neke druge stvari, ali tamo rokova nema, samo kakvu državu želimo. Mi želimo umjerenu, tolerantnu državu, u kojoj se lijepo živi i uči na kvalitetan način, u kojoj će djeca kada završe školu imati zaposlenje, na temelju kompetencija koje će steći prilikom novog načina obrazovanja", rekao je Štromar.

Što se tiče obrazovanja, kaže, donijeli su odluku da će obrazovna reforma krenuti iduće godine pilot-projketom u 3 do 5 posto škola.

Da bismo to napravili, moramo brzo reagirati i ministrica Blaženka Divjak puno radi na tome. "Bitno je da se provede obrazovna reforma i mi ćemo je provesti", poručio je.

Štromar je komentirao i pad rejtinga HNS-a, rekavši  kako su zadnjih nekoliko godina više puta imali jako mali rejting, ali su imali dobre rezultate na izborima. "Nama su važne ankete koje se ostvaruju na izborima. Imamo jaku organizaciju i dalje imamo kvalitetne ljude i mislim da ćemo na svakim budućim izborima postići dobar rezultat", istaknuo je te poručio kako ne smatra da je odluka o koaliciji s HDZ-om bila pogrešna.

Nije htio ni otkriti hoće li se kandidirati za predsjednika stranke pojasnivši da će HNS najprije imati unutarstranačke izbore za općine i gradove, zatim za županije, a nakon toga će imati središnji odbor na kojemu će biti odlučeno kada će biti izborni sabor HNS-a.

Tek kada središnji odbor o tome odluči, onda kreću kandidature, a do tada "ima dosta vremena jer taj sabor sigurno neće biti prije prosinca", odgovorio je Štromar upitan za svoju kandidaturu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter