Obilježeno mjesto susreta Jaggera i Richardsa

Mick Jagger i Keith Richards u osnovnoj školi
Mick Jagger i Keith Richards u osnovnoj školi

Na drugom peronu željezničke postaje u njihovom rodnom gradiću Dartford, mjestu udaljenom 25 kilometara od Londona, prije nepune 54 godine zbližio se dvojac koji će u budućnosti promijeniti svijet glazbe. Tog jesenjeg dana 17. listopada 1961. na peronu su se sreli Mick Jagger i Keith Richards, a mjesto njihovog susreta na kojem je otpočela priča o jednom od najpopularnijih i najdugovječnijih rock bendova svih vremena, dobilo je plavu plaketu.

Gradski vijećnik Jeremy Kite tom je prilikom rekao da ovaj željeznički peron, iako skromne veličine, ima ogromnu ulogu u povijesti glazbe te će ubuduće tisućama putnika u pogledu na ovu plaketu biti jasno kako je upravo ova željeznička postaja odigrala ključnu ulogu u svijetu muzike.

Richards i Jagger, danas 72-godišnjaci, bili su tijekom ranih 50-ih prijatelji u osnovnoj školi u Dartfordu, a onda su se selidbama razdvojili. Prijateljstvo su obnovili kao 18-godišnjaci u jesen 1961. godine slučajnim susretom na dartfordskoj željezničkoj stanici, gdje su obojica čekali vlak.

Mick Jagger je pod rukom nosio albume Chucka BerryJa i Muddy Watersa, a Keith Richards Hofner električnu gitaru. Svega devet mjeseci kasnije, 12. srpnja 1962, The Rolling Stones su održali svoj prvi službeni nastup pod tim imenom, u londonskom Marquee Clubu. Ostatak je povijest. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter