Obilježeno 35 godina književnog rada Remiđa Sošića

Milica Kranjčić, Remiđo Sošić i Antonio Sammartino u Čakavskoj kući
Milica Kranjčić, Remiđo Sošić i Antonio Sammartino u Čakavskoj kući

Uz Mjesec hrvatske knjige u organizaciji žminjske knjižnice u Čakavskoj kući obilježeno je 35 godina književnog rada Remiđa Sošića, a seljanskog pisca predstavila je kolegica Milica Kranjčić. Učenici rovinjske Strukovne škole Eugena Kumičića nadahnuto su izveli Sošićeve humoreske "Boškarin i njegov muškardin" i "Kako je Tonina zabila predikati po domaći", koje su doživjele i radijsku izvedbu.

Sošić je iznio presjek svoje dugačke spisateljske karijere u kojoj je objavio osam zbirki pjesama, proze i humoreski. Za ovu prigodu izveo je i humoresku "Kako je skija Miho Čabruničev, zvan Istrijanska grota". Sošićeve pjesme objavljene u brojnih hrvatskim časopisima i antologijama čakavske poezije, ali i u zbirkama izdanim u SAD-u i Italiji. Neke su uglazbili Đeni Dekleva-Radaković, Dario Bassanese i riječka grupa Porat, a onu koju je skladao Eugen Pifar na MIK-u je izveo rovinjski pjevač Sergio Preden Gato.

U program su se spontano izvedbom Sošićevih pjesama uključili njegovi prijatelji. Tako je nastupio Antonio Sammartino iz talijanske pokrajine Molise, koji pišući i vodeći kulturne udruge nastoji očuvati jezik tamošnje hrvatske enklave. Priključila se i Marija Sošić iz Rovinjskom Selu susjednih Sošića.

Sošić godinama posjećuje škole i prenosi svoju dijalektalnu poeziju mlađima. Naglasio je da mu je najdraže kada ga na ulici sretne netko tko je čitao njegove pjesme i priupita o značenju neke riječi. Zaključio je da čakavštinu može očuvati jedino živa riječ i njeno korištenje u svakidašnjem govoru. Pjesničku večer obogatio je nastup svirača i pjevačica grupe Mladice žminjske Osnovne škole Vladimira Gortana. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter