Obilježeno 20 godina pulskog društva "Viribus Unitis"

Predsjednik Društva "Viribus Unitis" Bruno Dobrić i književnik Aldo Kliman (Snimio Z. ANGELESKI)
Predsjednik Društva "Viribus Unitis" Bruno Dobrić i književnik Aldo Kliman (Snimio Z. ANGELESKI)

U povodu 20 godina djelovanja Društva za proučavanje prošlosti Carske i kraljevske mornarice (K. u. K. Marine) "Viribus Unitis", prekjučer su o dosezima ovog društva u protekla dva desetljeća u prostorijama Kluba hrvatskih književnika DHK-a govorili predsjednik Društva dr. sc. Bruno Dobrić, književnik Aldo Kliman, književnik, urednik i izdavač Boris Domagoj Biletić u ime domaćina te okupljeni članovi Viribus Unitisa.

- Središnja sila Društva je Bruno Dobrić, koji je, iako samozatajna i tiha osoba, velika i glavna pokretačka snaga Društva. Njegova ljubav prema Puli, naša strastvena ljubav prema kolekcionarstvu, ali i usmjerenost prema znanstvenom vrednovanju austrougarske prošlosti Pule činili su čudesan spoj, čiji je 20-godišnji plod ogroman arhiv fotografija i razglednica, izložbe, knjige, publikacije i predavanja, kazao je Aldo Kliman. Boris Domagoj Biletić je u nastavku naglasio:"To je čuvanje memorije; to je jako važno. Ovo je društvo učinilo jako puno, tim više što se ovim dijelom pulske prošlosti nitko sustavno ne bavi. Sada je Društvu potrebna nova injekcija, novi članovi, jer samozatajnost je dobra do jedne mjere".

Prethodno je predsjednik Društva Viribus Unitis Bruno Dobrić, uz kronološki osvrt na ostvareno u dva desetljeća, podsjetio na ciljeve Društva "Viribus Unitis", od kojih je glavni proučavanje pomorske, kulturne i socijalne povijesti austrougarske Carske i kraljevske Mornarice na Jadranu, a posebno u Puli koja je od 1850-ih godina do 1918. bila glavna ratna luka Austro-Ugarske Monarhije te je zahvaljujući toj ulozi u navedenom razdoblju doživjela veoma ubrzan razvoj. Ovo je Društvo 1997. sebi dalo naziv "Viribus Unitis" ('Ujedinjenim snagama') po istoimenom bojnom brodu koji je pred sam kraj Prvog svjetskog rata, 1. studenog 1918. potonuo u pulskoj luci, prilikom čega je poginulo oko 300 članova posade i njegov hrabri i časni zapovjednik admiral Janko Vuković Podkapelski, koji je čak dozvolio da se spase i zarobljeni talijanski diverzanti koji su potopili brod, dok je on ostao na brodu.

Priređivanjem uspješnih i iznimno posjećenih izložbi (posebno 1999. godine izložbe "Carska i kraljevska mornarica u Puli", a organizirane su izložbe i u Piranu, Kobaridu i Beču), brojnih predavanja, izdavanjem publikacija (poput vrijednog dvojezičnog zbornika radova "Sto pedeset godina brodogradnje u Puli" 2010. godine), društvo je u ovih 20 godina predstavljalo javnosti pomorsku, znanstvenu i kulturnu baštinu koja je vezana za austrougarsku Mornaricu u Puli, a time, do danas, upozoravali javnost na potrebu zaštite i njegovanja navedene baštine koja je, zbog nepovoljnih povijesnih okolnosti i ideoloških razloga, od kraja Prvog svjetskoga rata do nedavno bila gotovo posve zapostavljena. Pritom ovo Društvo posebno njeguje tradicije plurikulturalnosti i nacionalne i vjerske tolerancije, koje su bile snažno prisutne u austrougarskoj Mornarici. Tijekom prekjučerašnjeg razgovora, istaknuto je da je Puli itekako potreban Muzej grada Pule, a za što već godinama, kao i za neke druge aktivnosti i dosadašnje projekte ovog Društva, i nije bilo puno sluha gradskih vlasti.

(Zoran ANGELESKI)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter