Obilježena 85. godišnjica od smrti Vladimira Gortana

(Danilo MEMEDOVIĆ)
(Danilo MEMEDOVIĆ)

Cvijeće na grob Vladimira Gortana u Podbermu, u povodu 85. obljetnice njegove smrti, položili su danas predstavnici pazinske Udruge antifašista, Grada Pazina i Mjesnog odbora Beram. Prije 85 godina, 17. listopada 1929., Gortan je strijeljan u Puli, jer je bio pripadnik tajne antifašističke skupine koja je 24. ožujka 1929. oružanom akcijom nastojala potaći žitelje okolnih naselja na bojkot izbora, koji su se za cijelu Pazinštinu održavali u Pazinu.

Skupina koja se obično naziva Gortanovcima pucanjem u zrak htjela je zastrašiti ljude i nagnati ih da se vrate kućama. No, nastala je panika pa je u metežu jedna osoba ubijena, a jedna ranjena.

Članovi skupine ubrzo su uhićeni, a Vladimir Gortan je, zacijelo kao opomena ostalima, 16. listopada 1929. osuđen na smrt strijeljanjem. Kazna je izvršena već idućeg dana, prije zore. Ostali pripadnici skupine - Živko Gortan, Viktor Bačac te Dušan i Vjekoslav Ladavac osuđeni su na po 30 godina zatvora.

Potpredsjednik pazinskih antifašista Alaksa Ladavac podsjetio je na te događaje, naglasivši kako je fašizam nad Gortanom pokazao svoju totalitarnu i zločinačku ideologiju. Upravo tomu su se Beramci počeli odupirati već 1924. godine, a neki su zbog toga završili u zatvorima. Gortan i njegovi suborci, dodao je Ladavac, živjeli su u takvom antifašističkom i nacionalno osviještenom okruženju.

Značajna uloga u njegovanju hrvatske nacionalne svijesti u ovom kraju pripada župniku Josipu Grašiću, koji je nakon događaja u Podbermu 1929. morao napustiti Istru i vratiti se u rodnu Sloveniju. U takovom je okruženju odrastao i Slavko Zlatić, glavni organizator akcije Gortanovaca. Njegovanje nacionalne svijesti pokazalo se izuzetno važnim 1943. kada se narod Istre priključio općenarodnom ustanku i kada su u Pazinu rujnu te godine donijete povijesne odluke o pripojenju Istre matici zemlji.

Istrani su veliku razinu nacionalne svijesti pokazali i u Domovinskom radu velikim odazivom na mobilizaciju, rekao je Ladavac, pozvavši na kraju sve da minutom šutnje odaju počast Vladimiru Gortanu, čiji posmrtni ostaci počivaju pod ovom spomenikom, te svima koji su život za slobodu dali u Narodnooslobodilačkoj borbi i Domovinskom ratu.

Pula: Položeni vijenci u Gortanovoj uvali

Grad Pula i Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule tradicionalno su položili vijenac na spomen obilježje u Gortanovoj uvali na šetalištu Lungomare.

Njima su se pridružili i Branko Ladavac, sin Vjekoslava koji je bio suborac Vladimira Gortana, te njegovi sinovi Vjekoslav (ime je dobio po djedu) i Marko.

Okupljenima se obratio predsjednik UAB-a Livio Blašković koji se prisjetio događaja otprije 85 godina kada su, kako je rekao, nakon raspada Austrougarske 3. studenog 1918. godine prešutno Kraljevini Italiji dozvoljeno okupiranje krajeva Istre.

Nakon minute šutnje za sve "Gortanovce" i učesnike NOB-a, prigodni program su upriličili učenici Osnovne škole Stoja. (M. RIMANIĆ, S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter