Obilježena 83. godišnjica strijeljanja V. Gortana

Polaganje vijenca u Puli (N. SOFTIĆ)
Polaganje vijenca u Puli (N. SOFTIĆ)

Povodom 83. obljetnice strijeljanja istarskog antifašista i rodoljuba Vladimira Gortana, predstavnici Grada Pule, Istarske županije te Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule danas su na Gortanovo spomen obilježje na Lungomareu položili vijence.

Prigodan govor u kojem se prisjetio Gortanovog povijesnog značaja održao je predsjednik UABA-a Livio Blašković, a za kulturno-umjetnički program pobrinuli učenici OŠ Stoja koja je nekad nosila ime Vladimira Gortana.

Cvijeće na grob Vladimira Gortana u Podbermu položili su danas i predstavnici pazinske Udruge antifašističkih boraca i antifašista, Grada Pazina i Mjesnog odbora Beram, prisjetivši se time djela kojima je on trajno zadužio naraštaje Istrana.

Prije 83 godine, 17. listopada 1929., Gortan je strijeljan u Puli, jer je kao pripadnik tajne antifašističke organizacije Borba 24. ožujka 1929. sudjelovao u oružanoj akciji protiv talijanskih fašista. Cilj akcije bio je potaknuti žitelje okolnih naselja na bojkot izbora, koji su se za cijelu Pazinštinu održavali u Pazinu te na koje su odlazile kolone ljudi. Gortanovci su ih pucanjem u zrak htjeli zastrašiti i nagnati da se vrate kućama. No, nastala je panika pa je u metežu jedna osoba ubijena, a jedna ranjena. Sudionici akcije su ubrzo uhićeni, a Vladimir Gortan je, zacijelo kao opomena ostalima, 16. listopada 1929. osuđen na smrt strijeljanjem. Kazna je izvršena već idućeg dana, prije zore. Ostali pripadnici skupine - Živko Gortan, Viktor Bačac te Dušan i Vjekoslav Ladavac osuđeni su na po 30 godina zatvora.

Iduće godine obilježava se 70-ta obljetnica pada talijanskog fašizma u Istri koju treba obilježiti dostojno i veličanstveno, a to je prigoda da se neke preostale nedoumice razriješe, rekao je predsjednik pazinske Udruge antifašističkih boraca i antifašista Miljenko Benčić i predložio da se tim povodom saniraju Gortanov spomenik u Podbermu i njegova rodna kuća u Bermu. (N. SOFTIĆ, M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter