Obilježena 74 obljetnica bitke na Tićanu


U Višnjanu je u organizaciji Općine Višnjan i Udruženja saveza antifašističkih boraca i antifašista Poreštine održana komemoracija u spomen na poginule u bitci na Tićanu koja se zbila 11. rujna 1943. Nakon što je delegacija na čelu s načelnikom općine Višnjan, Angelom Mattichem, položila cvijeće u Tićanu, na spomenik poginulima u toj bitci, u mjesnoj su kino dvorani, zbog bojazni od kiše, najbolji višnjanski učenici Kristina Dušek, Lucija Pavletić, Ema Fabac, Asten Farina, Nika Žiković, Lorena Dušek i Tina Fabac, nakon minute šutnje za poginule, pročitali iz Zbornika Poreštine, zapis o tom krvavom događaju.

Naime, 11. rujna 1943., oko 60 ustanika iz okolnih sela pod vodstvom Jože Šurana opkolilo je Višnjan razoružavši mjesnu karabinjersku stanicu. Šuran je zarobljenim oružjem oboružao 20-tak ustanika i osobno na općinsku zgradu izvjesio hrvatsku trobojnicu sa zvijezdom petokrakom. Uz zgradu su postavljene straže, a u zgradu su ušli odbornici Narodnooslobodičačkih odbora. Uskoro je stigla vijest kako se cestom iz Pule prema Tićanu kreće kolona talijanskih vojnika stoga su ustanici krenuli na raskrsnicu Tićan gdje se okupilo oko 1000 ljudi. Prethodnica kolone talijanske vojske stupila je u pregovore s ustanicima. Međutim Talijani nisu prihvatiti borbu, a strah od Nijemaca požurio ih je predati oružje, pod uvjetom da ih se iz Rovinja morem prebaci u južnu Italiju. Tako su talijanski vojnici ustanicima predali sve oružje, streljivo, hranu i kamione s nekoliko vozača. U poslijepodnevnim satima, tog 11. rujna 1943. iz smjera Vižinade prema Tićanu kretala se kolona od oko 700 njemačkih vojnika praćena tenkova i oklopnim vozilima s teškim naoružanjem. Na dojavu o dolasku Nijemaca oko 600 ustanika zauzelo je položaje s obije strane ceste prema Vižinadi, a kad se pred raskrižjem pojavila prethodnica Ivan Pinezić je iz Cestarske kuće iz strojnice otvorio paljbu pokosivši njemačku prethodnicu. Razvila se borba, a uvježbani su vojnici ubrzo okružili ustanike. Neki su od njih uspjeli pobjeći, ali 84 su života, boreći se protiv neprijatelja, skončala na Tićanu. Nijemci su nakon završene borbe obišli poprište i svakom palom ustaniku iz pištolja ispalili metak u glavu.

Nakon ove kratke pripovijesti o bitci na Tićanu, višnjanski su učenici u trajnu spomen na poginule ustanike pročitali 60 imena poznatih žrtava, jer 24 ubijena nikada nisu identificirana. Komemoraciji, na kojoj su po prvi put, u znak posebnog pijeteta, pročitana imena poznatih žrtava, prisustvovali su i antifašisti iz raznih krajeva Istre na čelu s Tomislavom Ravnićem predsjednik Saveza antifašist i antifašističkih boraca Istarske županije i potpredsjednik SAB-a Hrvatske. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter