Obilježena 71. godišnjica tragedije na Vergaroli


Povodom obilježavanja 71. obljetnice eksplozije na Vargaroli (Vergaroli), kada je poginuo velik broj nevinih Puljana, Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Pule te predstavnici Grada Pula položili su danas vijence na spomen-obilježje kod pulske Katedrale.

Tom su prilikom predsjednik Gradskog vijeća Grada Pule Tiziano Sošić, zamjenik gradonačelnika Robert Cvek i pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić, zajedno s predsjednikom pulske Zajednice Talijana Fabriziom Radinom, položili vijenac na spomen obilježje žrtvama Vargarole.

Predsjednik Vijeća Sošić poručio je kako se "danas odaje počast ljudima koji su stradali provodeći dane kako ih i mi danas provodimo, u obiteljskom okruženju na moru ili u društvu s prijateljima te kako je to bio trenutak koji je, nažalost u tuzi, homogenizirao cijeli grad.     

U sklopu odavanja počasti ove su godine sudjelovali i predstavnici antifašističkih udruga Grada Pule čiji je predsjednik Livio Blašković istaknuo da je ova strašna tragedija, čiji su uzroci i dalje nepoznati, ujedinila građane Pule dok se predsjednik pulske Zajednice Talijana Fabrizio Radin u svom govoru zahvalio na dolasku članovima antifašističkih udruga te svima onima koji iz godine u godinu pridonose obilježavanju ove tragedije kako bi svi zajedno, na dostojanstven način, odali počast žrtvama te se iznova ukazalo na važnost sjećanja na ovaj nemili događaj.

Uz predstavnike Grada Pule ceremoniji su prisustvovali i predsjednik Talijanske unije Furio Radin, predstavnici pulske Zajednice Talijana, konzulata Republike Italije, Slobodne Općine Pula u azilu, Istarske županije te članovi obitelji žrtava. Odavanje počasti žrtvama započelo je, kao i ranijih godina, svetom misom u pulskoj Katedrali uz nastup zbora KUD-a "Lino Mariani".

Podsjetimo, prije točno 71. godinu, 18. kolovoza 1946. godine u 14.10 sati, na tadašnjem popularnom gradskom kupalištu Vergaroli došlo je do eksplozije protu-brodske mine. Prema službenim podacima poginulo je 116 osoba, mahom žena i djece, ali dvadesetak tijela nije bilo moguće identificirati, pa ih je možda bilo i više, a ranjeno je 216 osoba. Nemili se događaj dogodio u nedjelju, kada je područje (koje se smatralo omiljenim okupljalištem pulskih Talijana) bilo puno kupača i izletnika koji su s toga položaja pratili regatu pulskoga veslačkoga kluba Pietas Julia, a koja je bila nastavak proslave blagdana Velike Gospe.

Iako su mine trebale biti bez detonatora, one su na nerazjašnjen način eksplodirale, a eksplozija oko šest tona eksploziva bila je razorna i užasnih posljedica. O uzroku eksplozije postoje dvije teorije - jedna je samoaktiviranje, a druga eksploziju tumači kao namjeran čin. Iako su savezničke vojne vlasti provele istragu, a navodno su otkriveni tragovi naprava za aktiviranje mina (prema nekim mišljenjima, nisu sve mine bile deaktivirane), nije otkriveno ništa konkretno što bi upućivalo na moguće počinitelje.

(B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter